Trakyalı çiftçiler peşkeşe karşı mücadele ateşini yaktı

Trakyalı çiftçiler peşkeşe karşı mücadele ateşini yaktı

Çiftçiler, “Zorunlu arazi toplulaştırmasına hayır” demek üzere miting düzenledi.

Tugay Candan

Cumhurbaşkanı Kararı ile Kırklareli'nin Pınarhisar ve Lüleburgaz ilçelerinde yapılmak istenen arazi toplulaştırmasına karşı çiftçiler, mücadele ateşini yaktı. Pınarhisar'daki mitingde bir araya gelen çiftçiler, "Zorunlu arazi toplulaştırmasına hayır" derken, mitingin henüz başlangıç olduğu vurgulandı.

12 Mayıs 2022 tarih 5564 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6200 sayılı DSİ Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun ek 9. Maddesi gereğince, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesi ve çevresinde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verilmiş, kararla birlikte 13 yerleşim yerini kapsayan on binlerce dönümlük birinci sınıf tarım alanlarında bakanlık tarafından arazi toplulaştırma çalışmalarına başlanmıştı.

8 Ekim’de de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ise Lüleburgaz’a bağlı Celaliye, Ceylanköy, Çeşmekolu, Emirali, Ertuğrul, Eskitaşlı, Hamitabat, Hamzabey, Karaağaç, Sakızköy, Tatarköy ve Yenitaşlı’da arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılması kararı verilmişti.

PINARHİSAR’DA MİTİNG DÜZENLENDİ

Söz konusu toplulaştırma kararlarına karşı mücadeleye başlayan ve Lüleburgaz ile Pınarhisar Toprak ve Tarım Komisyonu’nu kuran çiftçiler, Komisyon’un öncülüğünde bugün Pınarhisar Cumhuriyet Meydanı’nda “Zorunlu arazi toplulaştırmasına hayır” mitinginde bir araya geldi.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Mitingde, Pınarhisar Toprak ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Cengiz Atlı, basın açıklamasını çiftçiler adına okudu. Atlı’nın konuşmasında şu ifadeler öne çıktı:

“Bizler, Trakya’daki tek bir insana dahi fayda sağlamayan bu uygulamayı kabul etmiyoruz.

‘DANIŞTAY’DA İPTAL DAVALARI AÇTIK’

Bu sebeple, Cumhurbaşkanlığı'nın Arazi Toplulaştırma Kararına karşı Pınarhisar'a bağlı Dere ve Orta mahallesi ile Ataköy, Osmancık, Erenler, Tozaklı, Poyralı, Cevizköy ve Kaynarca'da yaşayan yurttaşlar olarak 8 Temmuz günü Danıştay’da iptal davası açtık. Yüzlerce itiraz dilekçesini Kırklareli İl Tarım müdürlüğüne teslim ettik.

Lüleburgaz'a bağlı Ceylanköy, Hamzabey, Eskitaşlı, Yenitaşlı, Hamitabat, Çeşmekolu, Tatarköy, Celaliye, Ertuğrulköy, Karaağaç, Emirali ve Sakızköy'de 7 Ekim’de Cumhurbaşkanı kararnamesi ile ‘Zorunlu Arazi Toplulaştırması’ kararı alındı. Bu kararın da iptali için Danıştay'da dava açıldı. Yine yüzlerce itiraz dilekçesi Kırklareli Tarım il müdürlüğüne teslim edildi.

‘TOPLULAŞTIRMA, ÇİFTÇİLİĞİN YOK EDİLMESİDİR’

Çiftçinin itirazına rağmen ‘Zorunlu Arazi toplulaştırması’ yapmak zaten maliyetlerden dolayı can çekişen çiftçinin tamamen yok edilmesidir. Çiftçiliğin yok edilmesi, halkı açlığa terk etmektir.

‘Zorunlu Arazi toplulaştırması’ Kararnamesi iptal edilsin!

Toprağımıza, aşımıza dokunma!

Şirketlere değil, çiftçilere destek!

Mazot, gübre, zirai ilaç ve tohumluklardan bütün vergiler kaldırılsın!”

Cengiz Atlı’nın basın açıklamasını okumasının ardından, Oktay Üstün de söz alarak şunları dile getirdi:

‘AMAÇ, BİRİLERİ ADINA TARLA TOPLAMAK’

“Söz konusu toplulaştırma işlemi ile ilgili olarak arazilerin toplulaştırılacağı ve tarıma daha elverişli hale getirileceği iddia edilmektedir. Oysa Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde daha önce yapılan toplulaştırma sonucu mağdur edilen çiftçilerden Dursun Korkmaz 26.12.2019 tarihinde basına verdiği demeçte, 6 dekar büyüklüğündeki tarlasının birleştirilmesini beklerken tam aksine üçe bölündüğünü ifade etmiştir.

Burada yapılan işlemin amacı toplulaştırma değil birileri adına tarla toplama işlemidir.

Buradan yüksek sesle ülkenin gerçek sahibi olan siz çiftçilerimize sesleniyorum! Arazileriniz dahil tüm üretim araçlarınıza, ekipmanlarınıza, bağınıza, bahçenize hep beraber sahip çıkalım.”

DAHA FAZLA