TTB hekimlerin tükenmişliğini raporladı

TTB hekimlerin tükenmişliğini raporladı

TTB hekimlerin tükenmişliğine ilişkin rapor yayınladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimler arasındaki tükenmişliğe ilişkin raporunu yayımladı. Buna göre doktorların sağlık durumları, çalışma koşulları gibi etkenler üzerinden sorunların neler olduğu soruldu. TTB üyesi 626 hekimin katılımıyla yapılan araştırmada hekimlerin yüzde 43,9 gibi ezici bir çoğunluğu kendileri için en büyük sağlık sorunun sağlık sisteminin bizzat kendisi olduğunu belirtti. İkinci sırada yüzde 24,7 ile şiddet sağlık sorunları arasında ikinci sırada yer aldı. Hekimlerin yüzde 44,5’i toplum için en büyük sağlık sorununun sağlık sistemi olduğunu söyledi. Hekimlerin yüzde 23,5’ü toplum sağlığını tehdit eden faktörün bilgisizlik olduğu görüşünü paylaştı.

BirGün’ün haberine göre; raporda hekimlerin yüzde 48,1’inin kronik hastalığı olduğu aktarıldı. Kronik hastalığı olan hekimlerin yüzde 90’ı tedavi oluyor. Kronik hastalıklar içinde yüzde 46 oranıyla kalp ve damar birinci sırada yer aldı. Kronik hastalığı olan doktorların içerisinde mental hastalığa sahip olanların oranı ise yüzde 13,9.

Raporda hekimlerin sağlık durumlarına ilişkin şu önerilere yer verildi:

-Hekimlerin sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesine yönelik farkındalık çalışmalarının yapılması,

-Türk Tabipleri Birliği tarafından tütün bırakma, sağlıklı beslenme gibi düzenli programların oluşturulması ve geliştirilmesi,

-Durum tespitinin ve müdahale alanlarının belirlenebilmesi için benzer bilimsel çalışmaların düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.

Raporda hekimlerin tükenme durumlarına ilişkin öneriler ise şöyle yer aldı:

-Tükenmeye neden olan koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak; sistem temelli çözümlerin üretilmesi (çalışma saatlerinin düzenlenmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, vb.),

-Hekimlerin gereksinim duymaları halinde meslek örgütüne başvuracakları sürdürülebilir bir mekanizmanın kurulması,

-Tükenme ile mücadele için ilgili bileşenlerle bir arada çalışılması (meslek örgütü, kamu, vb),

-Durum tespitinin ve müdahale alanlarının belirlenebilmesi için benzer bilimsel çalışmaların düzenli aralıklarla yapılması sağlanmalıdır.

SAĞLIK-İŞ’TEN HEDEF GÖSTERİLEN TTB’YE DESTEK

Genel Sağlık-İş, Türk Tabipleri Birliğini "sahtekâr", "yalancı" ifadeleriyle hedef gösteren AKP’li Erdoğan’a tepki gösterdi. İktidarın pandemi sürecini şeffaflıktan uzak yöneterek aşı tereddüdünü körüklediği belirtilen açıklamada "Siyasi iktidarın aşı konusunda toplumu aydınlatarak ‘aşı olunması’ çağrısı yapan kurumları hedef göstermesi yanlışını yanlışla örtme çabasıdır. Sağlık hizmetlerinde bilimsel temeller ve insan sağlığı öncelenmelidir" denildi. Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur imzasıyla yapılan açıklamada sağlık hizmetlerinin bilimsel temellere dayandırılmasının önemine vurgu yapılarak" TURKOVAC’a dair tüm bilimsel veriler bilim insanları ve kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bilimsel verilerin açıklanmamış olması maalesef var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır" denildi. İktidarın pandemi sürecini şeffaflıktan uzak yöneterek aşı tereddüdünü körüklediğini belirten Uğur, "Sağlık hizmetlerini her türlü ticari ilişkiye malzeme yapan siyasi iktidarın, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinin toplum sağlığının korunmasına katkı sunabilmesi için yeniden bağımsız yapısına kavuşturularak ivedilikle faaliyete geçirilmesi çağrımıza kulak tıkadığı da unutulmamalıdır. Genel Sağlık-İş olarak; 70 bin hekimin temsilcisi olan Türk Tabipleri Birliği için ifade edilenlere Genel Sağlık-İş olarak Hekimlik Andı ile yanıt vermek istiyoruz" diye belirtti.

DAHA FAZLA