TÜİK 'ölüm' istatistiklerini yine açıklamadı

TÜİK 'ölüm' istatistiklerini yine açıklamadı

Veriler, salgın başladığından beri açıklanmıyor...

Covid-19 salgınının başlamasının ardından, Türkiye İstatistik Kurumu her yıl yayınladığı Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri raporunu yayınlamayı bırakmıştı. Pandeminin başladığı 2020 yılına ait raporu geçen yıl yayınlamayan TÜİK, dün yaptığı yazılı açıklamada 2021 yılına ait raporu yayınlamayı da ertelediğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığının açıkladığı Covid-19 verilerinin gerçeği yansıtmadığına dair tartışmalar pandeminin başından beri devam ederken, TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerini iki yıldır yayınlamıyor. Kurumun resmi internet sitesinden dün yayınlanan açıklamada, “24 Haziran 2022 tarihinde saat 10.00'da yayımlanması planlanan ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2021’ haber bülteni, istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların devam etmesi nedeniyle ertelenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, analiz süreçlerinde ölüm istatistiklerinin kullanılacağı “Hayat Tabloları, 2019-2021” haber bülteninin yayınlanmasının da ertelendiği duyuruldu.

“GERÇEK VERİLER GİZLENİYOR”

Konuyla ilgili Evrensel’den Vural Nasuhbeyoğlu’na konuşan Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, istatistiklerin yayınlanması halinde pandemi süresince açıklanan ölüm verilerinin yalan olduğunun ortaya çıkacağını ifade etti.

Yaman, Sağlık Bakanı Koca’nın mecliste “TÜİK açıkladığında ölümlerin daha çok olduğu görülecek” demiş olduğunu da hatırlatarak “Daha önce düzenli olarak açıklanan bu veriler ne hikmetse salgın başladığından beri açıklanamıyor, sürekli bir sorun çıkıyor. Bu da bir şeylerin gizlendiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA