Türkiye, konut fiyatları artışında zirvede

Türkiye, konut fiyatları artışında zirvede

56 ülke arasında Türkiye, 2022'nin 2. çeyreğinde en yüksek artışın görüldüğü ülke oldu.

Küresel Konut Fiyat Endeksi araştırmasına göre Türkiye, 56 ülke arasında yapılan değerlendirmede konut fiyatları artışında ilk sırada yer aldı. 

Emlak danışmanlığı alanınfa faaliyet yürütüen uluslararası şirket Knight Frank, 6 ülkede ortalama konut fiyatları ve bölgelerde konut fiyatları karşılaştırmalarından bir endeks hazırladı. 

2022'nin 2. çeyreği için hazırlanan Küresel Konut Fiyatları Endeksi’nde 56 ülkede konut fiyatı değişimi, nominal verilere göre ortalama yüzde 10 olarak hesaplandı. Gerçek verilere göre ise 56 ülkede ortalama fiyat değişimi yüzde 1,6 olarak belirlendi. İncelenen 56 ülkenin 51’inde konut fiyatları yıllık bazda arttı. 

TÜRKİYE İLK SIRADA

Endekste, 56 ülke nominal verilere göre yıllık fiyat değişimi yüzdesine göre sıralandı. Türkiye, nominal fiyat artışında yüzde 160,6 enflasyona uyarlanan gerçek fiyat artışında yüzde 45,9 ile birinci sırada yer aldı.  Türkiye’yi nominal fiyat artışında yüzde 25,5, gerçek fiyat artışında yüzde 10,8 seviyesinde olan Slovakya takip etti.  

T24'ün dış basından aktardığına göre Türkiye ve Slovakya’dan sonra yıllık konut fiyat artışının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Çekya, İzlanda, Estonya, ABD, Macaristan ve Letonya oldu. 

ENFLASYON VURGUSU

Endekse ilişkin hazırlanan raporda, 3 haneli yıllık konut fiyatı artış oranıyla ilk sırada olan Türkiye’nin 24 yılın en yükseğine çıkan yüzde 80’e ulaşan yıllık enflasyonu vurgulanırken, konut fiyatlarının daha da artabileceği belirtildi. 

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 189

Merkez Bankası'nın eylül ayına ilişkin verilerine göre de konut fiyatları yıllık bazda yüzde 189 arttı. Verilere göre İstanbul'daki artış yüzde 212,1 oldu.

DAHA FAZLA