Türkiye sağlıkta sonuncu
OECD üyesi ülkeler arasında Türkiye sağlık harcamalarında sonuncu.
Saray yönetimi sağlıkta başarı hikayeleri anlatırken rakamlar, bu alanda yaşanan yıkımı gösteriyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeleri arasında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYH) sağlık harcamalarına en az pay ayıran ülke Türkiye oldu. Türkiye’de 2020 yılında sağlık harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 4,7 iken OECD ortalamasının yüzde 8,8 olması dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kuruluşu olarak kutlanan 7 Nisan Dünya Sağlık Günü, sağlık harcamalarının durumunu bir kez daha gündeme getirdi. 2019 ve 2020 yılı verilerine göre sağlık harcamalarına GSYH’den en fazla pay ayıran ülke yüzde 16,8 ile ABD oldu. Bu ülkeyi İngiltere yüzde 12,8; Almanya yüzde 12,5; Fransa ise yüzde 12,4 ile takip etti.
100 TL’NİN 16 TL’Sİ HANE HALKINDAN
BirGün’de yer alan habere göre, OECD’de sağlık harcamalarının GSYH’ye oranı baz alındığında Türkiye, 38 ülke içinde sonuncu sırada yer bulabildi. Türkiye’nin hemen üstünde ise sırayla Lüksemburg yüzde 5,4; Meksika yüzde 6,2 ve yüzde 6,3 ile Macaristan geliyor. TÜİK’in 2020 yılı verilerine göre ise Türkiye’de kişi başı sağlık harcaması 2 bin 997 TL oldu. Bu veriler dikkate alındığında Türkiye’de yapılan 100 liralık genel sağlık harcamasının 78 lirası devletten, 22 lirası özel sektörden geldi. 16,7 lirası ise hane halklarından geliyor.
Öte yandan, Türkiye’de genel sağlık harcamalarının GSYH’ye oranı 2020’de yüzde 5’ti. Cari sağlık harcamasının GSYH’ye oranı yüzde 4,7’de kaldı. Yatırımların toplam sağlık harcamasından çıkarılmasıyla cari sağlık harcaması bulunuyor. OECD verileri yatırımları içermiyor; sadece cari sağlık harcamasını kapsıyor.