'Türkiye'nin kayıt altına alınmış en büyük depremi'

'Türkiye'nin kayıt altına alınmış en büyük depremi'

Kahramanmaraş merkezli deprem dış basında da yer aldı.

İleri - Dış Haberler

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve sabaha karşı meydana gelen deprem çevre illerle birlikte birçok Orta Doğu ülkesinde de hissedilirken, yaşananlar dış basında da yer aldı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem için BBC News'te "Türkiye'nin kayıtlı en büyük depremi" denildi. Görüşüne başvurulan University College London'dan sismolog Stephen Hicks, 7,8 büyüklüğündeki bir önceki en büyük depremin Aralık 1939'da Türkiye'nin kuzeydoğusunu vurduğunu ve 30 bin kişiyi öldürdüğünü belirtti. Daha yakın bir tarihte, Ocak 2020'de, Türkiye'nin doğusunda bir şehir olan Elazığ çevresindeki bölgeyi 6,7 büyüklüğünde bir deprem olduğunu hatırlatan Hicks, burada da 41 kişinin öldüğünü ve bin 600'den fazla kişinin yaralandığını hatırlattı.

SURİYE'DEKİ YIKIMA DA DİKKAT ÇEKİLDİ

Suriye Ulusal Deprem Merkezi Başkanı Raed Ahmed de Suriye'de de yüzlerce kişinin ölümüne yol açan depremin "bu merkezde (bölge) kaydedilen en büyük deprem" olduğunu söyledi. 

SAVUNMASIZ YAPILAR

CNN'de ise ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) raporu aktarıldı. USGS, ölümlerin binleri geçebileceğini iddia etti. Raporda "Bu bölgedeki nüfus, bazı dirençli yapılar olmasına rağmen, deprem sarsıntısına karşı son derece savunmasız yapılarda yaşıyor" denildi. Rapor ayrıca, depremin ekonomik zararının bir milyar ila 10 milyar dolar arasında olacağını ve bunun Türkiye'nin GSYİH'sının yüzde 2'sine ulaşacağını tahmin etti.