“Ülke gençliği bunu hakketmiyor”

“Ülke gençliği bunu hakketmiyor”

Yasaklanan Zeytinli Rock Festivali için sanatçılar, “Ülke gençliği bunu hakketmiyor” dedi.

70 sanatçı ve grubun sahne alması planlanan Zeytinli Rock Festivali'nin yasaklanmasıyla ilgili tepkilerini dile getiren sanatçı Aylin Aslım, Galiz ve REDD grubu yapılan uygulamaya tepki gösterdi.

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı, 17-21 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılması planlanan ve biletleri günler öncesinden satışa çıkan Zeytinli Rock Festivali'ni yasakladı.

Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş imzasıyla yayınlanan yasak kararında, "Vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikâyet ve yakınmalar göz önüne alınarak, kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir" ifadelerine yer verildi.

Festivalde sahne alması planlanan sanatçılardan Aylin Aslım, Galiz ve REDD müzik grupları, festivalin iptal kararını değerlendirdi.

‘AZİZ NESİN ÖYKÜSÜ’

Bianet’te yer alan habere göre; Aylin Aslım, festivalin artık Burhaniye ilçesiyle bütünleşen bir festival olduğuna dikkat çekerek, yasaklama kararına tepkisini şöyle dile getirdi:

"Parti destekli yaz konserleri Anadolu'nun şu an her kasabasında tam gaz devam ederken, 15 yılı aşkın süredir yapılan Zeytinli Rock Festivali gibi artık adı yapıldığı yöreyle bütünleşmiş bir festivale yasak konması gerçekten utanç verici.

"Bu yobaz girişimin, her köşesinde büyük harflerle 'Türkiye'nin aydınlık yüzü Burhaniye'ye hoş geldiniz' pankartları asılı Burhaniye kasabasından çıkması ise ayrı bir Aziz Nesin öyküsü. Umarım bu saçmalıktan geri dönülür ve zaten gelecekleri çalınmış, karamsarlıktan bunalmış olan gençlerimiz dünyadaki diğer insanlar gibi hakları olan özgürleştirici festival atmosferini deneyimleme imkânı bulabilirler. Bu yasağı koymaya kalkanlar kendi sonlarını hazırladıklarının farkında değiller. Müziği yasaklayamazsınız, burası Afganistan değil. Yetti artık."

‘ÜLKE GENÇLİĞİ BUNU HAK ETMİYOR’

Konser yasak ve iptal kararlarının gün geçtikçe daha yakıcı bir hâl aldığını söyleyen REDD müzik grubu üyeleri ise nedeni ne olursa olsun iptal kararlarının bir manasının ve akla uygun bir yanı olmadığını söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti değil de keyfi yönetilen anti laik bir ülkede yaşıyormuşuz hissi artık toplumun büyük kesimince hissedilir hale geldi," diyen müzik üyeleri, sözlerine şöyle devam etti:

"Başından beri bu konular hakkında konuşuyor tepki gösteriyoruz... Kimse kimsenin yaşam tarzına müdahale edemez, toplum mühendisliği yapamaz, kimse kimseye kendi ahlakı inancı üzerinden baskı uygulayamaz. Bunun sonuçları eminim sandığa yansıyacaktır.

‘DAHA GÜÇLÜ SES ÇIKARMAMIZ LAZIM’

"Bu gerici, yobaz zihinlerin yaptırımlarıyla hem maddi hem manevi olarak daha fazla zarar görmek istemiyorsak birlikte daha güçlü ses çıkarmamız lazım. Biz çıkmadığımız festivallerin iptallerine bile ses çıkartan bir grubuz lakin kendi çıktığı festivalin iptaline bile ses çıkarmayanlar var.

"Üzgünüz. Nelerle uğraşıyoruz, hangi ilkel zihinlerin kuşatması altındayız, diye sorgulamaktan sıkıldık. Gün döner, dünya değişir ama bizim gibiler iktidara geldiğinde umarım kimse kimseye keyfi hayatını dayatmaz. Bu ülke gençliği böyle şeyleri hak etmiyor."

‘TÜRKİYE'NİN YENİ NORMALİ’

Galiz müzik grubu üyeleri ise yasakları ve iptal kararlarını "Türkiye'nin yeni normali" olarak değerlendirerek şunları ifade etti:

"Söylenecek pek fazla söz yok aslında. Yasaklar Türkiye'nin yeni normali ve son 20 yılın bir tezahürü zaten. Türkiye'deki bu yeni düzenin de artık son demleri zaten. AKP'nin kültür-sanat alanına yönelik saldırıları yeni değil; ancak pandemiyle birlikte artık iyice ayyuka çıkmış durumda zaten. Tek bir festivale, konsere de uygulanmıyor yani bu yasaklar. Buradaki temel sorun da iyice yüzeye çıkmış olan devlet krizini örtbas etmeye çalışmak.

‘İKTİDARIN SON DEMLERİ’

"Zeytinli Rock Festivali'nde bir araya gençler elbette toplumsal konulara dair itirazlarını dile getirecek ve seslerini yükselteceklerdi. Bu görüntüyü vermemeye ve sosyal medyada da dolaşıma girmesini engellemeye çalışıyorlar. AKP öte yandan da kendi kitlesine 'şirin' görünmeye çalışıyor. Ama kendileri de son demlerini yaşadıklarını biliyorlar. Ve gidici olduklarının farkında olarak zaten daha da saldırganlaşıyorlar. Bu saldırganlıklar muhtemelen bir süre daha devam edecek. Biz de konserlerimizi ve festivallerimizi yapmaya devam edeceğiz."

Öte yandan, Medyascope'ten Ferit Aslan'ın haberine göre festival için Burhaniye Belediyesi'nin çalışmaları devam ediyor.

DAHA FAZLA