Validebağ Gönüllüleri Derneği: Otsu bitkiler ekosistemin parçasıdır, yok edemezsiniz
Üsküdar Belediyesi’nin korudaki otsu bitkileri katletmesi protesto edildi.
İleri Haber
Validebağ Gönüllüleri Derneği, Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’ndaki otsu bitkileri, koruyu “yangınlara karşı koruma” gerekçesiyle katletmesini protesto etti. Üsküdar Belediyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında, “Otsu bitkilerle ve genel olarak Validebağ Korusu ile uğraşmaktan vazgeçin. Geçici olarak halktan aldığınız yetkiyi kötüye kullanma hakkınız yok” denildi.
Üsküdar Belediyesi’ne bağlı ekipler, 31 Ağustos Perşembe günü sabah saatlerinde zabıta ve polis ekipleri eşliğinde Validebağ Korusu’na girerek otsu bitkileri katletti. Söz konusu işlemin, “koruyu yangınlara karşı koruma” gerekçesiyle yapıldığı bildirildi.
Validebağ Gönüllüleri Derneği, belediyenin koruda yarattığı bitki katliamını protesto etmek amacıyla bugün Üsküdar Belediyesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Validebağ Gönüllüsü Semra Cebecioğlu’nun okuduğu açıklamada şu ifadeler öne çıktı:
“31 Ağustos 2023 Perşembe günü sabah saatlerinde Validebağ Korusu düşmanı Üsküdar Belediyesi yine kendinden bekleneni yaptı. Onlarca işçiyi ve onları bizlerden ‘korumak’ üzere onlarca zabıtayı ve onlarca polisi de Koru’ya sokarak Koru’nun otsu bitkilerini katletti. Hem de nasıl? İşçilerin ellerinde mazotla çalışan makineler ve yedek mazot bidonlarıyla… Gösterdikleri gerekçe: Koru’yu yangına karşı korumak. Bunun yalan olduğunu sağır sultan bile duydu, öğrendi. Hala anlamayanlar için tekrar ediyoruz:
- Orman yangınlarını otsu bitkiler çıkarmaz, insanlar çıkarır.
- Ot diyerek küçümsediğiniz otsu bitkiler, korunun eko sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. İçinde ve altında kuşlar, kirpiler, kaplumbağalar, kertenkeleler, kelebekler, çekirgeler ve daha pek çok börtü böcek yaşar. İnsanlar nasıl evlerde yaşarlarsa, bu canlılar da otsu bitkilerin arasında yaşarlar, beslenirler ve ürerler.
- Otsu bitkiler ayrıca toprağı ve ağaçların diplerini güneş ışığından koruyarak nem kaybının daha az olmasına katkıda bulunurlar.
Şimdi gelelim işin diğer boyutuna, hani hiç hoşlanmayıp ayak bağı gördüğünüz hukuki yönüne… İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 10 Ağustos 2021 tarihli yazısında der ki, ‘…yapılacak uygulamanın doğal sit alanı veya tabiat varlığını etkileyecek bir müdahale içermesi halinde konuya ilişkin ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izni/görüşü alınmadan herhangi bir uygulama yapılmaması ve bu tür uygulamaların plan koşullarına uygun olarak TVK Bölge Komisyonlarınca incelenmesi ve karara bağlanması…’
Daha açık nasıl söylenebilir acaba? Geçen sene böyle bir izin olmadan otsu bitkileri katlettiniz. Bu sene yine sorduk, yine izin yok, haber verme bile yok.
İşte Üsküdar Belediyesi’nin çalışma biçimi kısaca bu: Hukuku yok saymak, bir kişinin keyfine göre iş yapmak, doğaya, çevreye, halka saygısızlık yapmak.
Üsküdar Belediyesi’ne bir kez daha sesleniyoruz: Bahane üretmeyi bırakın, asli işinizi yapın, Koru’nun çöplerini toplayın. Otsu bitkilerle ve genel olarak Validebağ Korusu ile uğraşmaktan vazgeçin. Geçici olarak halktan aldığınız yetkiyi kötüye kullanma hakkınız yok. Hele Koruyu korumaya çalışan mahalle sakinlerini terörist ya da marjinal olarak gösterme hakkınız hiç yok.
Validebağ Korusu, Üsküdar Belediyesi’ne rağmen yeşil kalacak, doğal kalacak, koru kalacak.”