Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

MASAL MASAL İÇİNDE - AHMET ÜMİT

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde, bir varmış bir yokmuş...

Şapkacı’nın büyük bahtsızlığından nefsine karşı girdiği mücadeleyi kaybeden Müezzin’e, ancak gözlerini kaybettiğinde hatasını görebilen Köradam’dan bilge babasının mirasıyla hayata yeniden tutunan Kuyumcu’ya... Hatalar, pişmanlıklar, keder ve elemle örülü masallar ders çıkarmasını bilene huzurun sırrını vaat ediyor, çiğ süt emmiş insanı kendi hatalarında pişmeye çağırıyor.

Aydınlık bir göğü, parıltılı bir denizi, verimli toprakları olan güzel mi güzel bir ülke varmış...

Masal Masal İçinde hep aşikâr olduğumuz Doğu’ya has masal geleneğinin tüm karakteristik öğelerini –kokusunu, rengini, tadını– Batı’nın çok katmanlı kurgu anlayışıyla bir araya getiriyor ve ortaya yerelden beslenen fakat evrensel olarak da kabul görür standartları başarıyla yakalamış bir roman çıkıyor.

Ahmet Ümit aile yadigârı masallarını taşıdığı çıkınını büyük bir cömertlikle seriyor okurlarının huzuruna.

Oldukça iyi bir anlatıcı olan annemin düş dünyasını katarak zenginleştirdiği masalları büyük bir keyifle yazıya döktüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.

Resimleyen: Cem Kızıltuğ
Editör: Kerem Oğuz Evrandır

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Masal Masal İçinde, Ahmet Ümit, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 144 Sayfa

LOKİ'NİN MÜJDESİ - JOANNE M HARRİS

Odin’in bir sürü ismi var. Benim de. Ve birazdan okuyacaklarınız benim sırlarımı ortaya çıkaracağı için gelin bu seferlik söze benden başlayalım. Ötekiler olayların kendilerince bir versiyonunu anlatma fırsatı zaten buldular.

Bu naçiz anlatım hakkında bilmeniz gereken ilk şey, ortada gerçek bir başlangıcın olmadığı. Aynı şekilde gerçek bir sonun da; ama elbette her ikisinden de bol bol mevcut. Sonlar, başlangıçlar, kehanetler, destanlar, öyküler, efsaneler ve yalanlar...

Yalan demişken… Yalanların Babası olarak aklınıza benim gelmem doğal. Loki… bu benim. Işık Yaratan, yanlış anlaşılan, kaypak, bu teferruatlı yalanlar silsilesinin yakışıklı ve mütevazı kahramanı. Eserime şüpheyle yaklaşabilirsiniz ama en az resmi versiyon kadar doğru ve hatta bana kalırsa daha eğlenceli. Tarih, şimdiye dek yazıldığı haliyle bana gayet küçük düşürücü bir rol biçti. Sahneye çıkma sırası artık bende.

Loki’nin Müjdesi’nde Joanne M. Harris, tarihin en oyunbaz tanrısının Kaos’un içinden çıkıp nasıl Asgard tanrılarının yanına yerleştiğini, Odin’le nasıl kan kardeşi olduğunu, Thor’un ve diğer İskandinav tanrılarının başına ne tür dertler açtığını ve bunları yaparken aslında ne kadar “masum” olduğunu esprili bir dille, bizzat Loki’nin ağzından anlatıyor. Loki’nin her numarasıyla, Ragnarök bir adım daha yaklaşıyor.

“Loki’nin Müjdesi kusursuz ve büyüleyici bir roman.” –Tor.com
“Marvel filmlerindeki Loki’yi sevenler bu kitaptan büyük keyif alacak.” -Guardian

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Loki'nin Müjdesi, Yazar: Joanne M Harris, Çevirmen: Cihan Karamancı, İthaki Yayınları, 2019, 340 Sayfa

MİLYARLARCA VE MİLYARLARCA - CARL SAGAN

Giderek daha da hassas hale gelen kanser tarama programları sayesinde daha iyi, daha uzun mu yaşıyoruz? Kronik hastalıkların olası komplikasyonlarını öngörmeye ve önlemeye yönelik bitmek bilmez çabalar bizi daha sağlıklı, daha mutlu mu kılıyor? Ne olur ne olmaz diye ameliyatların yapılması, yaşam kalitemizi artırma bahanesiyle sağlıklı dokuların alınması doğru mu? Risk Tıbbı’nın yazarı Robert Aronowitz bu soruların cevabının her zaman olumlu olmadığını savunuyor.

Günümüzde sağlık sisteminin ve klinik uygulamaların pek çok açıdan risk azaltmaya ve risk kontrolüne odaklandığını ortaya koyan Aronowitz, son otuz kırk yıl içinde sağlık sektöründe, doktorları semptomları gidermek veya hastalıkları iyileştirmek yerine risk azaltmaya yönlendiren dönüşümleri mercek altına alıyor. Bu dönüşümün ardında, kısmen, ürünlerini nüfusun belli bir hastalıktan gerçekten mustarip ufak bir yüzdesi yerine, risk grubuna giren daha büyük bir yüzdesine pazarlamak isteyen ilaç şirketlerinin bulunduğunu savunuyor. Kanser tarama programları ve çeşitli önleyici aşılar gibi örneklerden yola çıkan yazar, günümüzde pek çok müdahalenin asıl amacının, korkuları ve belirsizliği azaltmak olduğunu iddia ediyor.

Risk Tıbbı, modern tıbbın risk takıntısına dikkat çekerken, risk azaltıcı müdahalelerin daha sıkı denetlenmesi ve sağlık sektörünün, hastalıklardan mustarip insanların tedavisine ve ıstıraplarının dindirilmesine odaklanması çağrısında bulunuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Milyarlarca ve Milyarlarca, Yazar: Carl Sagan, Çevirmen: Füsun Baytok, Say Yayınları, 2019, 304 Sayfa

SOSYAL TEORİ - WİLLİAM OUTHWAİTE

William Outhwaite, Sosyal Teori'de sınırları muğlak ve tarihi sürekli yeniden yazılmaya açık bir alanı temel sorular etrafında çerçevelemeye çabalıyor. Kavrama giriş niteliği taşıyan bu çalışmasında, "Eşitsizliğin kaynağı nedir?" gibi yakıcı ve güncelliğini koruyanları, "Toplum Nasıl Olanaklıdır?" gibi sosyolojinin temel soru ve sorunlarıyla buluşturarak, teorinin aslında hayatı nasıl yeniden inşa etmeye yaradığını gözler önüne seriyor.

Rousseau'dan Marx'a, Simmel'den Freud'a, Butler'dan Bashkar'a çok geniş bir düşünürler sahasını incelikle tarayan ve sosyoloji, psikoloji, siyasetbilim, psikanaliz, felsefe gibi alanlarla temas halindeki bu devasa disiplinde düşüncelerin birbirini tetikleyen ve buluşan noktalarını "sıçramalarla" açıklayan Outhwaite, anlaşılması güç görünen pek çok girift düşüncenin kavranmasını sinemadan güncel politikaya çarpıcı örneklerle kolaylaştırıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sosyal Teori, Yazar: William Outhwaite, Çeviren: Ümit H. Yolsal, Sel Yayıncılık, 2019, 124 Sayfa

RESİMLERE BAKMAK - SUSAN WOODFORD

Kısa, renkli; zekice yazılmış, temel bilgilerin yer aldığı muhteşem  kitaplar! hep kitap’tan, sanat tarihine daha yakından şahit olmak,  tüm temel bilgileri öğrenmek isteyen okurlar için eşsiz bir dizi:

“Sanatın Olmazsa Olmazları!” Anlaşılır, sade, birbirinden güzel  eserlerle bezeli, uzmanlar tarafından yazılmış bu kitaplarla sanat  artık daha yakınınızda!

Resimlere Bakmak, okurların resimlere bakma hazzını yaşamasına  ve resimlerin aldatıcı yüzeylerinin altındaki incelikli karmaşıklığı  anlamalarına yardımcı oluyor. Biraz eğitimli bir gözle bakmayı  bilirseniz bir Japon gravüründen de Leonardo da Vinci’nin Son  Akşam Yemeği’nden de Picasso’nun Guernica’sından da aynı keyfi  alabilirsiniz.

Hazır olun, bu kitabı okuduktan sonra sanat müzelerine büyük bir  özgüvenle gireceksiniz!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Resimlere Bakmak, Yazar: Susan Woodford, Çevirmen: Deniz Öztok, Hep Kitap, 2019, 176 Sayfa

DAHA FAZLA