Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap takipçileri ve kitapseverler, geçtiğimiz haftalarda yayın hayatına kazandırılan kitaplar arasından sizler için özel bir derleme gerçekleştirdik. Beğeneceğinizi umuyor, keyifli okumalar diliyoruz.

BATI’NIN EGEMENLİĞİ NASIL KURULDU?: KAPİTALİZMİN JEOPOLİTİK KÖKENLERİ - ALEXANDER ANİEVAS

Kapitalizmin gelişimine ilişkin anaakım tarihsel anlatılar, İngiltere'nin fabrikalarında ya da Fransa'nın giyotinlerinde doğan, özü itibarıyla Avrupalı bir sürece odaklanır. Anievas ve Nişancıoğlu ise kapitalizmin jeopolitik kökenlerini yeniden değerlendirdikleri bu kitapta, okura çok farklı bir hikâye anlatıyor.

Batı'nın Egemenliği Nasıl Kuruldu? kapitalizmin kökenlerine ilişkin disiplinlerarası ve uluslararası bir tarihsel analiz sunarak, yaygın kanıların aksine, kapitalizmin kökenlerinin kültürel ve coğrafi açıdan Avrupa'nın sınırlarına hapsedilemeyeceğini iddia ediyor. Kitap, Moğol istilalarının dünyayı birleştirmesinden vebanın yıkıcı ve yaratıcı etkilerine, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa üzerindeki jeopolitik baskısından Amerika ve Asya'daki sömürgelerin sınıfsal ve toplumsal cinsiyete dayalı ilişkilerin ortaya çıkışındaki tarihsel rolüne, kapitalizmi yaratan farklı süreçleri ustalıkla birbirine bağlıyor.

Avrupa'da kapitalizmin doğuşu açısından belirleyici uğraklar olan burjuva devrimlerine de farklı bir bakış açısı getiren Anievas ve Nişancıoğlu, Batı'nın Egemenliği Nasıl Kuruldu? ile okura, son dönemin en canlı disiplinlerinden biri olan uluslararası tarihsel sosyolojinin yetkin ve ufuk açıcı bir örneğini sunuyor.

Batı'nın Egemenliği Nasıl Kuruldu? sadece günümüzü şekillendiren ilişki ve süreçlerin tarihsel kökenlerini anlamak isteyenler için değil, bunların nasıl değiştirilebileceği üzerine düşünmek isteyenler için de vazgeçilmez bir kaynak.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Batı’nın Egemenliği Nasıl Kuruldu? - Kapitalizmin Jeopolitik Kökenleri, Yazar: Alexander Anievas, Çevirmen: Çağdaş Sümer, Yordam Kitap, 2020, 384 Sayfa

ŞEYTAN TÜYÜ - ADİL YILDIRIM

Kırk yaşlarında, burjuvanın aristokrat kanadında büyümüş, varlıklı, kibirli ve aslında narsist bir adam. Kendisi dışında kimseye saygısı olmayan, ruhundaki iyilik kırıntılarını yıllar önce kaybetmiş ve seks hayatında kendini şiddetle ortaya koyan şeytani ruhuna âşık olan biri, Mert Atalay.

O, yoluna çıkan herkesi alt etmek için gözünü asla kırpmayacak ve bunu yapmak için elindeki tek koz hayatı boyunca yakasını bırakmayan şeytan tüyü.

"Bugüne dek ne arkasında duramayacağım bir şey yaptım ne de yaptıktan sonra kendimi kandırmak için inançlarıma sarıldım. Sadece yaptım, yaşadım ve hissettim. Başıma kötü olaylar geldiğinde ise bunları yaptıklarıma verilen birer ceza olarak görmedim; çünkü kendime bu kadar değer vermedim, Tanrı'nın tüm dünyada olup biten kötülüklerin yanında benim ufak şeytanlıklarımı cezalandıracak kadar bana önem verdiğini hiç aklımdan geçirmedim. Kendimi ne kadar önemli birisi olarak görsem de gerçek patronun kim olduğunu gayet iyi biliyorum. Günah çıkartıp ağlayarak onun dikkatini çekmeye çalışacak kadar zayıf değilim…"

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Şeytan Tüyü, Yazar: Adil Yıldırım, İthaki Yayınları, 2020, 184 Sayfa 

YELKOVAN YOKUŞU - SELÇUK BARAN

Selçuk Baran’ın yedi öykü kitabı daha önce Yapı Kredi Yayınları’ndan Ceviz Ağacına Kar Yağdı (2008) adıyla tek ciltte toplanmıştı. Bütün öyküleri şimdi gözden geçirilerek, yazar fotoğraflarının bulunduğu kapaklarla ayrı ayrı basılıyor.
Selçuk Baran’ın öykü kitapları dizisinde yer alan Yelkovan Yokuşu (1989) yedi öyküden oluşuyor: “Yelkovan Yokuşu”, “Değirmen”, “Bozacıda”, “Öğle Saatleri”, “Rose Bonbon”, “Bakırçalığı”, Eğrelti Yeşili”.
Yalnızlık ve umutsuzluk dolu öykülerinde düşsel, şiirli bir hava yaratmakta başarı gösterdiği kabul edilen Selçuk Baran, Behçet Necatigil’den Vedat Günyol’a, Füsun Akatlı’dan Selim İleri’ye, Hulki Aktunç’tan İbrahim Yıldırım’a, İnci Aral’dan Behçet Çelik’e pek çok yazarın övgüyle üstünde durduğu, ancak günümüz okuru tarafından daha fazla keşfedilmeyi bekleyen bir yazar.

“Genliğim mi?
Oysa zaman güneşli bir tarladır. Öyle olmalıydı. Nereden bakarsan bak, her şeyi görebilirsin; uzaktır biraz belki, işte hepsi o kadar ama.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yelkovan Yokuşu, Yazar: Selçuk Baran, Yapı Kredi Yayınları, 2020, 104 Sayfa

ANNEME MASALLAR: FEMİNİST HİKAYELER - MİCHELE ROBERTS

Anneme Masallar beş feminist kadın yazarın, kadın ve feminist olmanın ne demeye geldiğini her yönüyle deşeleyen öykülerinden oluşuyor.

Kitaptaki öyküler feminist kurmacanın dil, siyaset ve estetikle olan ilişkisi bağlamında üç bölüm altında toplanmış. İlk bölümdeki öyküler çalışma hayatını, kürtajı, cinselliği ve ayrımcılığı yazarların günlük deneyimlerinin süzgecinden bakarak ele alıyor. İkinci bölümde cinsellik, siyaset ve grup dinamikleri kadın kurtuluş hareketiyle doğrudan bağlantısı içinde işleniyor. Üçüncü bölümde ise kadın-erkek ilişkisinin, anneliğin ve toplumsal geleneklerin kadınlara yönelik dayatmacı tutum ve tavırların egemen olduğu bir toplumda nasıl sorunsallaştığı anlatılıyor.

Dolayısıyla, elinizdeki kitap toplumsal gerçekçilikten deneysel arayışlara uzanan üslup ve yaklaşımlar eşliğinde bizi toplumsal cinsiyet ilişkilerini anlamaya ve sorgulamaya davet eden farklı bir eser.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Anneme Masallar - Feminist Hikayeler, Yazar: Michele Roberts, Çevirmen: Büşra Balcan, Dipnot, 2020, 254 Sayfa

MISIR VE SURİYE SULTANI SELAHADDİN'İM TARİHİ - FRANÇOIS LOUIS CLAUDE MARIN

M. Marin (François Louis Claude Marin)’in 1758 yılında kaleme aldığı “Mısır ve Suriye Sultanı Selahaddin’in Tarihi” adlı kitap Heval Bucak çevirisiyle Türkçede.

Marin, kitabın girişinde böyle bir çalışmaya girişme nedenlerini şöyle dile getiriyor: “Müslümanlar arasında olduğu kadar Hıristiyanlar arasında da ünlü bir prensin hikâyesini yazmaya teşebbüs edeceğim. Onu en aşağı seviyeden tahta taşıyan kaderinin benzersizliğinin, Doğu’da yaptığı inkılâpların, başarıları karşısında dehşete düşen Avrupa’da yarattığı etkinin, hükümranlığı sırasında vuku bulan olayların, savaşlarının, marifetlerinin ve bilhassa faziletlerinin, gelecek nesillerin dikkatine şayan olduğunu düşündüm.

Bu eserin oluşturulması için gerekli unsurları toplamak amacıyla, sadece belirtmiş olduğum kitapları değil, aynı zamanda da on ikinci yüzyıl hakkında yazılmış hemen hemen her şeyi okumak durumunda kaldım.”

Fransız yazar, yayıncı, gazeteci ve kraliyet sansürcüsü François Louis Claude Marin’in 1758’de Paris’te kaleme aldığı, ciddi bir araştırmaya dayanan kapsamlı ve objektif bir çalışma, tarihi roman tadında...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Mısır ve Suriye Sultanı Selahaddin'im Tarihi, Yazar: François Louis Claude Marin, Çevirmen: Heval Bucak, Avesta Yayınları, 2020, 432 Sayfa

DAHA FAZLA