Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

DARAĞACINA MEKTUPLAR – SERPİL ÇELENK GÜVENÇ

Kim, tek cana kıymamış devrimciler için ip talep etmişti? Hangi milletvekili, satır arasında 'Bizden 3 kişi yandı, onlardan da yansın' bedduası okunan dilekçelerle 'İnfazlar durdurulmasın' kampanyası açmış, faşizme alkış tutmuştu? Hangi yazar, Denizler için 'Parka giyen, gözü dönmüş psikopatlar, efsane kılığındaki haydutlar, eli, gözü kanlı mahlûklar, vatanı satan iç düşmanlar' diye yazmış, darbeci komutanlara övgüler düzmüştü? Bunlar gerçek yüzleriyle birer birer tarih huzuruna çağrılıyor kitapta... - Can Dündar

Darağacına Mektuplar, Deniz Gezmiş ve arkadaşları hakkında bugüne kadar yazılan bütün kitaplardan farklı. Aslında bu kitap tarihe kalacak bir ibret belgesidir. Sosyalistlerin ve aydınların her türlü yönteme başvurarak, avukatların bütün yasal imkânları kullanarak, bazı milletvekili ve senatörlerin Mecliste mücadele ederek üç devrimci genci ipten kurtarmak için nasıl çırpındıklarını okuyacaksınız. Bu arada Türkiye'deki sağcı basının intikam çığlıklarına, acımasızlıklarına ve kayıtsızlıklarına tanık olacaksınız. Ayrıca dış basının Kızıldere katliamı ile infazların öncesinde ve sonrasında yaşanan olayları nasıl yorumladığını da kırk yıl gecikmeyle öğreneceksiniz. Serpil Çelenk Güvenç, bu kitabı Halit Çelenk'in bıraktığı belgeler üzerine çalışarak yazdı. Böylece babasının vasiyetini de yerine getirmiş oldu. - Yavuz Alogan

KÜNYE: Darağacına Mektuplar, Serpil Çelenk Güvenç, Tekin Yayınevi, 2022, 400 sayfa.

ÖLÜMDEN BETER YAZGILAR – KURT VONNEGUT

Yenilikçi ve muzip yazar Kurt Vonnegut, kendi yaşamından karelerle birleştirdiği bu “kolaj”da kaleminin sivri ucunu bu kez modern topluma ve kültüre dokunduruyor. İntihardan sansüre, dünya barışından depresyona, dünyayı bekleyen olaylardan müziğe, her konuda Vonnegut’un eğlenceli üslubunu ve iyimser nihilizmini bulmak mümkün.

KÜNYE: Ölümden Beter Yazgılar, Kurt Vonnegut, çeviren: Figen Dereli, Can Yayınları, 2022, 264 sayfa.

SAHNEYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR: METİN AKPINAR – ZEYNEP MİRAÇ

Aksaray’da kalabalık bir konakta doğan, etrafı gözleyerek büyüyen, her duyduğunu zihnine kaydeden bir çocuk… Daha lisedeyken öğretmenine, “Sen en iyisi tiyatrocu ol oğlum” dedirtecek kadar mayasını belli eden, gizli cevher bir genç… Eşiyle altmış iki yıl aynı yastığa baş koyacak kadar derin bir âşık… Türkiye’de kabare kültürünü başlatan, yüzlerce temsilde yer alan, Yeşilçam’da da birbirinden unutulmaz karakterlere hayat vermiş bir oyuncu… Karşınızda her yönüyle Metin Akpınar. Zeynep Miraç, muhatabını nasıl konuşturacağını biliyor, hem ince hem dikkatli sorular sormayı başarıyor ve Metin Akpınar’ı bir zaman tüneline sokarak onun tiyatro tutkusunu, en yakını Zeki Alasya’yla olan dostluklarını, eşi Göksel Akpınar’la olan aşkını, Anadolu’daki turnelerini, Ulvi Uraz’dan Haldun Taner’e “hoca”larını bir bir anlatıyor bize. Üstelik karşımızdaki manzara yalnızca Metin Akpınar’ın hayatı değil, aynı zamanda bir Türkiye tarihi kesiti; muhtıralar, ihtilaller, sansürler, davalarla belki örselenen, ama asla tutkusundan vazgeçmeyen tüm sanat emekçilerinin çok iyi bildiği bir direnme hikâyesi bu anlatılan. Ne de olsa Metin Akpınar’ın hayatı, sahneye adanmış bir ömür…

KÜNYE: Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar, Zeynep Miraç, Mundi, 2022, 176 sayfa.

FURYA MAKİNESİ – SİNAN ARAL

Sosyal medya dünyayı birbirine bağladı ama aynı zamanda yalan ve sahte haberlerde büyük bir artışa ve bunun sonucunda pek çok toplumsal soruna yol açtı. Sinan Aral’a göre, günümüzün sosyal teknolojisini kendi büyük vaadine doğru yönlendirmek ve bizi birbirimizden uzaklaştırabilecek yollardan kaçınmak için sosyal medyanın politika, ekonomi, toplum sağlığı, hatta kişisel sağlığımız üzerindeki büyük etkisinin farkına varmamız çok önemli. Aral, onlarca yıllık araştırma ve deneyiminden yararlanarak en güçlü sosyal ağları inceliyor ve kritik bir soruyu ele alıyor: Sosyal medya aslında seçimlerimizi –iyi ya da kötü yönde– ne kadar şekillendiriyor? Furya Makinesi, bilgisayar korsanlarından marka pazarlamacılarına kadar düşünme ve hareket etme şeklimizi değiştirmeyi uman herkese, sosyal medyanın arkasındaki teknolojinin hep aynı davranış kalıbını nasıl sunduğunu, sonuçlarınınsa seçimlerden iş dünyasına, sağlıktan flörtleşmeye kadar her şeyi nasıl etkilediğini gösteriyor. Kitap ayrıca “ağ etkileri”nin Facebook gibi ağların muazzam büyümesini nasıl beslediği, sosyal medyanın sinirbilimsel açıdan beynimizi ne şekilde etkilediği, sahte haberlerin gerçek sonuçları ve sosyal derecelendirmelerin gücü gibi çeşitli konuları da irdeliyor. Furya Makinesi, sosyal medyanın daha dikkatli tüketicileri olmak için stratejiler belirleyerek, dünyamızı yeniden tanımlayan teknolojiyi anlamak ve iyi kullanmak için okurlara sağlam bir rehber sunuyor.

KÜNYE: Furya Makinesi-Sosyal Medya Seçimlerimizi, Ekonomimizi ve Sağlığımızı Nasıl Bozuyor?, Sinan Aral, Tellekt, 2022, 448 sayfa.

MILAN KUNDERA: BİR YAZARIN HAYATI – JEAN DOMINIQUE BRIERRE

Jean Dominique-Brierre'in bu kapsamlı entelektüel biyografisi, 20. yüzyılın en büyük yazarlarından Milan Kundera'nın hayatını, ülkesinin geçirdiği siyasal değişimlerle beraber şahsi serüveni, göçmenliği ve şairlikten romancılığa edebi eserleri üzerinden anlatıyor...

KÜNYE: Milan Kundera: Bir Yazarın Hayatı, Jean Dominique Brierre, çeviren: Osman Akınhay, Agora Kitaplığı, 2022, 288 sayfa.

ŞEYTAN TOZU – LEO PERUTZ

Perutz’un 1933 tarihli romanı Şeytan Tozu, Almanya’da Nazilerin aynı yıl iktidara gelmesiyle yasaklandı. Halkı histeriye ve isyana sürükleyen bir laboratuvar deneyinin hummalı öyküsü muktedirleri bu denli rahatsız etmişti.

Kitlenin manipülasyonu üzerine ustaca yazılmış, 1930’ların başında geçen bu romanda yazar bizi gizemli bir eski dünya atmosferine buyur eder. Girdiği komanın ardından hastanede bilinci yerine gelen Dr. Amberg, Vestfalya’nın hâlâ feodal dönemi yaşayan uzak bir köyünde doktor olarak işe başladığını hatırlar. Hizmetine girdiği Baron von Malchin, Kutsal Roma İmparatorluğu’nu canlandırma düşleri kurmakta, hatta iktidarı devralacak bir veliaht yetiştirmektedir. Baronun Tanrı inancını dünyaya geri getirmek için laboratuvarda çavdar mahmuzundan damıttığı uyuşturucu ise köy halkını felaketin eşiğine getirmiştir. Amberg’in hatırladığı bütün bu olaylar gerçek midir? Yoksa doktorların ileri sürdüğü gibi komadayken gördüğü rüyalardan mı ibarettir?..

KÜNYE: Şeytan Tozu, Leo Perutz, çeviren: Zehra Aksu Yılmazer, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2022, 176 sayfa.

İKTİDARIN RUHU – İLHAMİ YURDAKUL

“Yeni” olan hemen her şeyin genellikle bir kopuşun sonucu oluştuğu varsayılır. Fakat bu varsayım, çoğu durumda geçerli olsa da, “eski”den devralınan değerleri, alışkanlıkları, işlevleri gözden kaçırma ihtimalini de barındırır. İlhami Yurdakul’un İktidarın Ruhu: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kişizade İmtiyazları kitabı, uzun dönemli bir “imtiyaz sürekliliğini” anlama çabasının ürünü. Kitapta iktidarın ruhu diye tanımlanan süreklilik, soyut bir iktidar düzeneğinin ve düzleminin değil, beşik ulemalığı, siyaseten katl ve müsadere pratikleri üzerinden anlaşılabilecek somut bir iktidar paylaşımı kavgasının göstergesi olarak ele alınıyor. Böylece Yurdakul, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan imtiyaz siyasetinin fotoğrafını çekiyor. Birtakım alışkanlıkların ve geleneklerin modern araçlarla işlevlerini sürdürdüğünü tarihsel perspektiften ele alan emek ürünü bu araştırma, hem tarihe ilgi duyan akademisyen ve öğrenciler için hem de siyasi tarihe meraklı okur için önemli bir kaynak.

KÜNYE: İktidarın Ruhu: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kişizade İmtiyazları (Beşik Uleması, Siyaseten Katl, Müsadere), İlhami Yurdakul, İletişim Yayınları, 2022, 384 sayfa.

OKUMANIN RİSKİ – ROBERT P. WAXLER

Okumanın Riski, edebiyatı derinden, yakından okumanın kendimizi ve çevremizdeki dünyayı anlamamıza yardımcı olabileceği fikrinin bir savunması... Nitelikli eserlerin derinlemesine okunması yoluyla modern yaşamın çoğu açıdan daha anlamlı kılınabileceğini öne süren Waxler, bu kitapla sözde “gerçek yaşam”ımıza anlam vermek için “kurguya” ihtiyacımız olduğunu, kurgu okumanın insancıl ve demokratik bir toplum inşa etmek için önemini vurguluyor.

İnsanların “dilsel varlıklar” olduğunun altını çizen yazar, kutsal metinlerdeki Yaratılış kültünden Frankenstein’a, Dövüş Kulübü’nden Yaşlı Adam ve Deniz’e dek pek çok metni analiz ederken, ölümlülüğümüz üzerine düşünmemizi sağlayacak benzersiz bir kapı aralıyor.

KÜNYE: Okumanın Riski-Edebiyat Kendimizi ve Dünyamızı Anlamamıza Nasıl Yardım Eder?, Robert P. Waxler, çeviren: Peren Demirel, Kafka Kitap, 2022, 264 sayfa.

ANNEM NEREDE? – CHRIS HAUGHTON

Eyvah, minik baykuş yuvadan düştü ve birazcık kayboldu! Acaba hangi hayvan dostu ona annesinin yerini gösterecek? Eserleri 25’ten fazla dile çevrilen Chris Haughton’ın kitapları, Türkçe çevirileriyle okurlarıyla buluşuyor. Etkileyici resimleri ile Annem Nerede? İngiltere İllüstratörler Birliği Çocuk Kitabı Ödülü de dahil olmak üzere, 8 ülkede 10 ödül kazandı.

“Müthiş bir öykü ve görsel başarı…” Irish Times Gazetesi

KÜNYE: Annem Nerede?, Chris Haughton, çeviren: Şiirsel Taş, resimleyen: Chris Haughton, Redhouse Kidz Yayınları, 2022, 32 sayfa.

AĞIR ÇANTA – SARAH SURGEY

“Ağır Çanta”, yas tepkilerini beş aşamada ele alan bir çocuk kitabıdır: Reddetme, Öfke, Yüzleşme, Keder ve Kabullenme. Çocuklar sevdikleri bir bireyi ya da evcil hayvanlarını yitirdiklerinde, hatta okul değiştirdiklerinde ya da yerleşim yerinden taşındıklarında bile yas tutabilirler. Tüm bu duygular çocuğun kalbinde yer edindiğinde, çocuk bunları sırtında büyük bir yük olarak taşıyor hissine kapılabilir. “Ağır Çanta”, büyükbabasını henüz yitirmiş Enid adındaki küçük kız hakkında anlatılan bir öyküdür. Enid kafasının içinde dolaşan birçok farklı duyguyla yürüyüşe çıkar ve sırtında taşıdığı çantanın ağırlığını hisseder. Yolculuğu boyunca, kendisini duyguları hakkında konuşmaya cesaretlendiren farklı insanlarla karşılaşır. Her seferinde çantasından yas evresini temsil eden bir eşya çıkarır ve nasıl hissettiğinden bahseder. Kaçınılmaz olarak, ağırlık yapan nesneleri çantasından her çıkarışında kendisini hafiflemiş hisseder ve bu da onun yolculuğunu kolaylaştırır.

KÜNYE: Ağır Çanta, Sarah Surgey, çeviren: Ruhiye Erulaş, Gergedan, 2022, 32 sayfa.

DAHA FAZLA