Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

SS – BARIŞ PEHLİVAN, BARIŞ TERKOĞLU

Mafya hakkında rapor yazan emniyet müdürünün başına neler geldi? Süleyman Soylu ile Ekrem İmamoğlu arasındaki küfürlü konuşma neden yapıldı? AKP’li işadamının bilinmeyen tecavüz dosyasında neler var? Cumhurbaşkanlığı’ndaki kritik ismi kim gizlice fotoğrafladı? Sedat Peker’in Süleyman Soylu ile ilişkisindeki sırlar ne? Soylu, Erdoğan sonrasına hazırlanan bir proje mi? Devletten maaş alan troll yapılanması nasıl kuruldu? Soylu, finansörlerini kime nasıl açıkladı? Soylu, Fethullah Gülen’e hangi konuda danıştı? Hablemitoğlu dosyasına Soylu’nun müdahalesi nasıl oldu? Sinan Ateş cinayetinde Soylu neden sessiz kaldı? Soylu’nun soruşturma evrağında neler var? Gizli ByLock yazışmalarında Soylu’nun adı nasıl geçiyor? Demirel ve Menderes, Soylu hakkında neler söyledi? SS plakalı o aracın öyküsünde hangi ilişkiler var? Soylu’nun dizinin dibinde oturduğu tarikat şeyhi kim? AKP’de kimler Soylu ile kavga ediyor? Cezaevinden Soylu’ya gönderilen gizli mektupta neler yazıyor? Soylu’nun sildirdiği arşivinde neler var?

Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Süleyman Soylu’nun bilinmeyenlerini ilk kez okuyacaksınız. Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, SS ile büyük sır kapısını açıyor.

KÜNYE: SS, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2023, 256 sayfa.

KAYIP HALK: GÜNÜMÜZDE YOKSULLUK HÂLLERİ – NECMİ ERDOĞAN

Yazar yoksuuluk pornografisini sorgulayarak, yoksullarla gerçekten konuşmanın imkânını yokluyor öncelikle. Yoksulların yalnızlaşma, içe göçme, kabullenmeme, konuşamama, içerleme gibi güçlü duygusal gerilimlerine eğiliyor. “İdare etme” stratejilerini, lümpenleşme eğilimlerini ve isyankârlığın şikâyetten ileri gitmemesi halini inceliyor. Yoksulluğun özgül çoğulluğunu, derinlemesine görüşmelerle ortaya konan 15 portrede görüyoruz: Pazarcı, baloncu, gündelikçi, engelli, kimsesiz, torbacı, “cadde bayanı”... Eski Devrimci-Yol sempatizanı, AKP hayranı, asimile Kürt, yalnız Alevi çift... Necmi Erdoğan, “kayıp halk” kavramıyla, “muktedirlere karşı bir başka hayat ve dünyanın mümkün olduğunu gösteren ve bunu bağrında cisimleştiren bir kolektif ‘gelecek olan halk’”a işaret ediyor... “Halkın kendi kendini yaratması, pay verilmeyenlerin paylarını alması, söz verilemeyenlerin söz alması, susturulanların konuşması, üretenlerin yönetmesi üzerine kurulu bir siyasal perspektif” arayışıyla...

KÜNYE: Kayıp Halk: Günümüzde Yoksulluk Hâlleri, Necmi Erdoğan, İletişim Yayınları, 2023, 423 sayfa.

YOLCU VE KÖYLÜ – LEV N. TOLSTOY

Yolcu ve Köylü yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından Lev Tolstoy’un ölmeden önceki son dört yılında yazdığı on öyküyü içeriyor. Uzun ve fırtınalı hayatı boyunca özellikle Rus halkının çektiği sıkıntılara kayıtsız kalmayan hatta hayatının son dönemlerinde neredeyse bütün servetini köylülere dağıtıp onlar gibi yaşamaya başlayan Tolstoy’un bu öykülerinin çoğu gerçek olaylara dayanıyor.

KÜNYE: Yolcu ve Köylü, Lev N. Tolstoy, çeviren: Hazal Yalın, Dedalus Kitap, 2023, 130 sayfa.

BİR KADIN – ANNIE ERNAUX

Ernaux, hafızasını, zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü yok eden bir hastalık yüzünden yitirilen annenin ardından, küçük bir Normandiya kasabasının varoşlarında doğan ve Paris’in banliyölerindeki bir hastanenin geriatri koğuşunda ölen gerçek kadının portresini çizmeye, onu olduğu gibi resmetmeye girişiyor. Bir anne ve kızı arasındaki hem zayıf hem de sarsılmaz bağı, onları ayıran dünyaları anlatan Bir Kadın, mümkün olan en tarafsız dille yazılmış bir ağıt, belki de Annie Ernaux’nun en dokunaklı metni.

KÜNYE: Bir Kadın, Annie Ernaux, çeviren: Yaşar Avunç, Can Yayınları, 2023, 64 sayfa.

KAMÇATKA’DA BİR KAYIP VAKASI – JULIA PHILLIPS

Bir ağustos günü, Rusya’nın kuzeydoğu ucundaki Kamçatka Yarımadası’nın kıyılarında biri yedi, diğeri on bir yaşında olan iki kız kardeş kaybolur. İki kızın kaçırıldığına neredeyse kesin gözüyle bakılmaktadır ama haftalar, aylar geçerken, polis soruşturmasından somut bir şey çıkmaz. Bu olay, yaşanan acının yasını ve öfkesini belki de en derinden hisseden kadınlar başta olmak üzere tüm Kamçatka’yı etkisi altına alacaktır. Julia Phillips’in, sık ormanları olan, engin tundra bitki örtüsüne sahip, volkanik tehlikelere gebe, toplumsal ve etnik gerilimlerin uzun zamandır biriktiği bu bölgedeki gözlemleri ve tanıklıklarından yola çıkarak kaleme aldığı Kamçatka’da Bir Kayıp Vakası, akıl almaz bir suçun birbirine bağladığı karakterleriyle çok sesli ve sarsıcı bir roman.

KÜNYE: Kamçatka’da Bir Kayıp Vakası, Julia Phillips, çeviren: Duygu Akın, İthaki Yayınları, 2023, 304 sayfa.

DÜDÜKLÜ TENCERE – METİN ELOĞLU

Düdüklü Tencere

Yaşamak istiyorum
Yaşamak istiyorsun
Yaşamak istiyor

Böyle şiir olmaz, diyeceksin; biliyorum.
Ama böyle dünya olur mu?
Böyle barış olur mu?
Böyle hürriyet olur mu?
Böyle kardeşlik olur mu?
Biliyorum ki, katlanıver, diyeceksin;
Ama böyle de yaşamak olur mu!

KÜNYE: Düdüklü Tencere, Metin Eloğlu, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 64 sayfa.

KIZGIN BUHARDAKİ KOZA – HAGOP GOBELYAN

Yazar, İzmit sancağının Ermenice adıyla Bardizag, Türkçe adıyla Bahçecik nahiyesinden olan ailesinin 1915 yazında yaşadıklarından yola çıkarak kaleme aldı. Bahçecik, çoğunlukla Ermeniler olmak üzere, Rum, Laz ve Gürcü halklarının eviydi. İpekböcekçiliği Bahçeciklilerin başlıca geçim kaynağıydı ve ipekböceklerinin ördüğü kozalar bölge halkının muhayyilesinde türlü anlamlar taşıyan çok güçlü bir imgeydi. Roman bir anlamda bu imgenin izini sürerken, bir taraftan da tehcir kararının uygulanmaya başladığı sırada İstanbul’da, Doktor Kadri Raşit Paşa’nın köşkünde bahçıvanlık yapmakta olan Mıgırdiç’in ve yine o sırada, Adana’da Bağdat Demiryolu şantiyesinde çalışan Artin’in, Bahçecik’teki ailelerine ulaşmak için birbirlerinden habersiz olarak atıldıkları serüven dolu yolculuğa tanıklık ediyor. Kızgın Buhardaki Koza, aklın bir köşesinde, ailenin sağ salim bir araya gelip gelemeyeceğine dair bir merakla bir solukta okuyacağınız, macera türünde bir ilk roman.

KÜNYE: Kızgın Buhardaki Koza, Hagop Gobelyan, Aras Yayıncılık, 2023, 360 sayfa.

BAŞARILI YAŞLANMA – DANIEL J. LEVITIN

Son 20-30 yılımız hakkında nasıl düşündüğümüze ilişkin yeni bir yaklaşım getiren Daniel J. Levitin Başarılı Yaşlanma’da yaşlanmanın salt bir zayıflama dönemi olmadığını, bebeklik ya da ergenlik dönemleri gibi kendi talep ve avantajlarını getiren benzersiz bir gelişim evresi olduğunu gösteriyor. Bireyler ve toplum olarak yaşlanma hakkında bütünüyle farklı düşünmemize yardımcı olmayı amaçlayan yazar, kuşaklararası etkileşimleri günlük deneyimlerin dokusuna örerek yaşlıların hünerlerini kucaklayan bir kültürün gelişimini ilerletmeyi arzu ediyor. Beyin bilimine, bilhassa da gelişimsel sinirbilim ve bireysel farklılıklar psikolojisinden edinilen içgörülere bakan Başarılı Yaşlanma insani hikâyemizin son bölümü olan yaşlanma sürecine dair dönüştürücü bir anlayış ortaya koyuyor.

KÜNYE: Başarılı Yaşlanma, Daniel J. Levitin, çeviren: Burcu Halaç, Tellekt, 2023, 608 sayfa.

ELMER VE RÜZGÂR – DAVID McKEE

Çok ama çok rüzgârlı bir günde Elmer ve kuzeni Wilbur yine muziplik peşinde; arkadaşlarını Elmer’in rüzgârla birlikte uçup gittiğine inandırmaya çalışıyorlar. Ama bu sırada rüzgârın ne kadar şiddetli olduğunu fark etmiyorlar. Bu maceranın sonunda Elmer’i büyük bir sürpriz bekliyor.

KÜNYE: Elmer ve Rüzgâr, David McKee, çeviren: Ayşe Tuba Ayman, Mundi, 2023, 32 sayfa.

FAKİRDAĞ – SALİHA NİLÜFER

Derin ve ailesi, deprem sonrası yeni bir şehre taşınmak zorunda kalır. Oturacakları “ocman”ı yadırgayan Derin, eski evini ve alışkanlıklarını özler. Ama değişik oyunlar icat etme ustası, yaşıtı komşularla tanışınca işler değişir. Yeni arkadaşlarıyla birlikte ağaçlara tırmanmaya, kayıp kedinin izini sürmeye, “bahçe gatası” oynamaya, değişik bitkileri öğrenmeye başlar. Eskici bir dev, esrarengiz iki büklüm ihtiyar, ıssız bir bahçedeki taş kapak... Derin'in yeni yaşamında çözülecek çok gizem, ortaya çıkarılacak çok sır vardır artık...

KÜNYE: Fakirdağ, Saliha Nilüfer, Günışığı Kitaplığı, 2023, 180 sayfa.

DAHA FAZLA