Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

MASALCI – MARIO VARGAS LLOSA

Üniversitedeki parlak geleceğini elinin tersiyle iten Saúl, yazgısını Amazon ormanlarında soyu tükenmekte olan ilkel bir kabileyle mi birleştirmiştir? Machiguenga kabilesinin herkesten sır gibi sakladığı Masalcı, Saúl olabilir mi? Kendini Floransa’ya, Dante’nin, Leonardo’nun, Botticelli’nin dünyasına atan Perulu bir aydın, bir sanat galerisinde rastladığı bir fotoğraftan yola çıkarak, eski arkadaşı Saúl’un izini sürecektir. Bir yönüyle Dostoyevski’nin Budala’sındaki Prens Mışkin’i, bir yönüyle Kafka romanlarından bir kişiliği anımsatan Saúl, Mario Vargas Llosa’nın bugüne kadar yarattığı en çarpıcı, en olağandışı karakterlerden biri. Romanlarında çağdaş dünyanın toplumsal ve ruhsal haritasını çıkaran yazar, Masalcı’da, yitirdiğimiz bir dünyaya, kökenlerimizin dünyasına götürüyor bizi.

KÜNYE: Masalcı, Mario Vargas Llosa, çeviren: Celâl Üster, Can Yayınları, 2023, 256 sayfa.

EV, KADINLAR, SEKS. – MARGIT SCHREINER

Yirmi yıllık evlilikten sonra Resi –Marie Thérèse olan daha şık çift adını kullanmakta ısrarcıdır artık– oğlunu da yanına alarak kocası Franz’ı terk eder. Öncesinde işten çıkarılan koca, aile için kendi elleriyle bir ev inşa etmiştir. Boş odalarının tekinsiz sessizliğine gömüldüğü büyük evde Franz şimdi sızlanarak içer. Mutfaktaki önlüğünü bir kenara fırlatan kadın adımını evden dışarı atmıştır, kocaysa kırgınlığını, küskünlüğünü, öfkesini büyüterek Marie Thérèse’e kinlenir: mizojiniyle sanatsal sanrılar arasında gidip gelen, kaba sözlere evrilen eril bir monolog, çelişkilerle ve intikam planıyla dolu, sonun başlangıcı olacak paramparça bir veda mektubu dökülür ağzından. Margit Schreiner, “Sevmek Dedikleri” kitabının ardından “Ayrılık Üçlemesi”nin ikinci kitabı olan “Ev, Kadınlar, Seks” ile kuvvetli bir yazınsal dil ve ton tutturmakla kalmıyor, bugünlerde okunabilecek en eğlenceli ve ilgi çekici cinsiyet çalışmasını da roman sanatına kazandırıyor.

KÜNYE: Ev, Kadınlar, Seks., Margit Schreiner, çeviren: Serap Gülerçin Karluk, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 120 sayfa.

SONBAHARIN SONU – MARY LAWSON

Clara’nın ablası kayıp. Annesiyle tartışıp evden çıktı ve bir daha dönmedi. Pencerenin önünden ayrılırsa ablasının hiç gelmeyeceğine inanıyor yedi yaşındaki Clara. Okulundan ve komşunun kedisine bakmaktan arta kalan tüm zamanını camda geçiriyor. Komşuları Elizabeth hastanede. Giderken ona söz verdiğinden çok daha uzun zamandır…
Liam, eşinden ve işinden yeni ayrılmış, ne yapacağını bilmeden kendini bu soğuk kuzey kasabasında bulmuş bir adam. Elizabeth’in evine taşınıyor ve çok geçmeden polis kapısına dayanıp ona kayıp bir genç kız hakkında sorular soruyor. Elizabeth, ömrünün son demlerinde geçmişini düşünüyor. Yıllar önce işlenmiş o suçu, uzun zamandır taşıdığı utancı… Ölmeden önce telafi etmesi gereken şeyler var.
Üç farklı bakış açısından aktarılan Sonbaharın Sonu, karakterler arasında geçiş yaparak onları birbirine bağlayan kederin, pişmanlığın ve sevginin katmanlarını birer birer kaldırıyor. Günümüzün en maharetli anlatıcılarından birinin kaleminden, meraklandıran, nüktedan ve alabildiğine insani bir roman.

KÜNYE: Sonbaharın Sonu, Mary Lawson, çeviren: Kıvanç Güney, Domingo Yayınevi, 2023, 272 sayfa.

ACI İÇİN BİR ŞEY – GERALD MURNANE

Taşrada büyüyen, at yarışlarına kafayı takmış bir yazar var karşımızda. Spor dergilerindeki resimler, atların isimleri, yakın ve uzak kasabalardaki yarışlara dair yapılan yorumlar Murnane’i büyülüyor. At yarışıyla ilgili her şey onun için hayal dünyasına açılan kapılar âdeta. Murnane, kişiliğinin tuhaflıklarının tamamen farkında, tıpkı bu kişiliğin gelişimini at yarışı prizması (veya aynası) aracılığıyla açıklamaya çalışmanın tuhaflığının farkında olduğu gibi.
Bu eşsiz ve büyüleyici anı kitabında Murnane, hayatının hikâyesini at yarışı merceğinden anlatıyor. Hem bir sosyal tarih hem de keyif verici bir otobiyografi olarak Acı İçin Bir Şey, edebiyat ve yarış severler için bir ziyafet vadediyor.

KÜNYE: Acı İçin Bir Şey: Bir Hipodrom Hatıratı, Gerald Murnane, çeviren: Serkan Toy, Dedalus Kitap, 2023, 230 sayfa.

FARFARA – SEZGİN KAYMAZ

Sezgin Kaymaz’ın en sevilen eserlerinden Lucky, yavruluyor bu romanda. Farfara,o akıllı ve karizmatik Lucky’nin yavrularının romanı... Altına sevinç çişleri kaçırarak oynaşan altı yavrunun olduğu kadar, onları yaşatmak, büyütmek, memnun etmek üzere seferber olmuş birileri... Taksiciler, bir eski keraneci, yas tutan bir haza hanımefendi, bir kasap, evde boş boş dolanan bir herifle “soğuk makarnadan başka yemek yapmasını bilmeyen” bir kadından oluşan saf bir çift... Bu acayip cemaat, “Oy Farfara” gibi her kafadan bir ses çıkartarak, “Oy Farfara” gibi neşeli, kıvrak, Ankara’da fink atıyor. Farfara, arkadaşlığın, dayanışmanın ve hayvanlarla öğrenilen insaniyetin hikâyesi. Masumiyetin kazanılabilir veya geri kazanılabilir olduğunu hissettiren bir hikâye.

KÜNYE: Farfara, Sezgin Kaymaz, İletişim Yayınları, 2023, 385 sayfa.

ULTRALAR ARASINDA – JAMES MONTAGUE

Kale arkasından yükselen tezahüratlar, sallanan bayraklar, yakılan meşaleler… Her maç göz önünde olan bu tutkulu, sadık ve örgütlü insanların tek derdi yeşil zeminde yaşananlar değil. Peki kim bu herkesin bir yerlerden duyduğu ultralar? Ultralar Arasında, savaş sonrası İtalya’sında, Balkan ülkelerinde ve Brezilya tribünlerinde ortaya çıkan ultra hareketinin temellerinin nasıl atıldığını ve bugün Madrid, Münih, İstanbul ve Buenos Aires stadyumlarını domine eden küresel bir fenomene nasıl dönüştüğünü anlatıyor. James Montague Türkiye de dahil on beşten fazla futbol ülkesini gezerek ultraların arasına sızıyor ve bazen rahatsız eden bazense hayran bırakan birçok özel hikâyeyi okurlarla paylaşıyor.

KÜNYE: Ultralar Arasında: Dünyanın En Ateşli Taraftarlarıyla Bir Yolculuk, James Montague, çeviren: Bora İşyar, İthaki Yayınları, 2023, 472 sayfa.

TEK MEYVE PORTAKAL DEĞİLDİR – JEANNETTE WINTERSON

Dünya edebiyatının en güçlü feminist seslerinden biri olan Winterson, yarı otobiyografik, yarı fantastik bu romanıyla, ısrarla anlamak istemediğimiz en temel meselelerden birine doyurucu bir son çiziyor: En nihayetinde insan, yakınındakilerin beklentilerini de görmezden gelir ve “her şeye rağmen” kendini istediği biçimde inşa eder. Doğuştan getirdiği sevilme ve kabul görme arzularını hiçe sayacak kadar cesur da olabilir üstelik. Doğrusu, bu kendine inanan herkesin severek ödeyeceği bir bedeldir. Dolayısıyla, evet, tek meyve portakal değildir.

KÜNYE: Tek Meyve Portakal Değildir, Jeannette Winterson, çeviren: Aslı Perker, Kafka Kitap, 2023, 192 sayfa.

KİTAP – JOHN AGARD

Asırlardır başka insanların öykülerini anlatıyorum, artık sıra bende. Bu, benim bu raflara gelene kadar başımdan geçenlerin hikâyesidir…

KÜNYE: Kitap, John Agard, resimleyen: Neil Packer, çeviren: Bülent O. Doğan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 144 sayfa.

SABIRLI OL MİYUKİ – ROXANE MARIE GALLIEZ

Yeryüzü mavi, ay turuncu... İlkbaharın ilk gününde, henüz açmayan bir çiçeği açtırmaya çalışıyor küçük bir kız çocuğu. "Sabırlı ol!" öğüdü bir kulağından girip diğerinden çıkıyor, tüm çocuklar gibi. Bazen aradığını bulmak için koşmak değil durmak gerektiğini anlaması için epey yol alması, çok koşup çok yorulması gerekli. İşte bu kitaptaki, o yolculuğun hikâyesi.

KÜNYE: Sabırlı Ol Miyuki, Roxane Marie Galliez, resimleyen: Seng Soun Ratanavanh, çeviren: Senta Urgan, Nesin Yayınevi, 2023, 32 sayfa.

ÇOBAN KÖPEĞİ PAN – GONCA MİNE ÇELİK

Pan, yeni doğan yedi yavrudan biri.
Bembeyaz, koca göbekli, yünden bir topaç gibi!
Pan büyüdüğünde tüm sürüye kendisi bakacak.
Ama ögrenecek çok şey var, bu nasıl olacak?
Çoban Köpeği Pan’ın hikâyesi kır çiçekleriyle bezeli.
Merak ediyor musun Pan büyürken başına neler geldi?
Hepsi bu kitabın içinde gizli!

KÜNYE: Çoban Köpeği Pan, Gonca Mine Çelik, Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023, 36 sayfa.

DAHA FAZLA