Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

DAĞIN SESİ – YASUNARİ KAWABATA

Günden güne yaşlanan Shingo’nun hafızası onu yüzüstü bırakmaktadır. Öyle ki, geceleri dağdan gelen gümbürtüde sadece ölümün sesini duymaya başlar. Hayatının ve ailesinin durdurulamaz çöküşüyle karşı karşıya kalan bu yaşlı adam, sadakatsiz oğlunun genç ve mutsuz eşi Kikuko’yla gitgide daha yakın bir bağ kurar. Kawabata’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yazdığı Dağın Sesi, yalnızlık, ölüm ve bitmek bilmez güzellik arayışını ele alan hüzünlü bir roman.

KÜNYE: Dağın Sesi, Yasunari Kawabata, çeviren: Alper Kaan Bilir, Can Yayınları, 2023, 288 sayfa.

SANATA DAİR 1&2 – HALİT ZİYA UŞAKLIGİL

Sanata Dair; Halit Ziya Uşaklıgil’in genel olarak sanat, edebiyat, dil ve müzik konuları üzerine kaleme aldığı gazete yazılarından oluşuyor. 1938-1963 yılları arasında dört cilt halinde yayımlanan yapıtı, yayınevi iki ciltte topladı. İlk ciltte şiir, roman, eleştiri, vezinler, dilimizdeki Arapça ve Farsça tamlamalar, gramer, sözlük ve imla konusuyla tercüme meselesi üzerinde durulmuş; Türk tiyatrosu ve müziğinin yanı sıra yeni Türkçe tartışmalarına yer verilmiştir. İkinci ciltte ise Halit Ziya, kendi kuşağından bir kısım edebî şahsiyetin portresini çizmiş, onların kitap halinde basılmış eserlerini değerlendirmiş; İngiliz ve Fransız edebiyatının belli başlı isimlerinin kısa biyografileri eşliğinde eserlerini tanıtmıştır. Halit Ziya’nın son derece zengin ve geniş bir birikimle, rahatça okunan deneme üslubuyla kaleme aldığı yazılarında, günümüz araştırmacılarıyla okuyucularının öğreneceği ve tartışacağı önemli konular olacaktır.

KÜNYE: Sanata Dair – 1, Halit Ziya Uşaklıgil, hazırlayan: Abdullah Uçman, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 528 sayfa.

KÜNYE: Sanata Dair – 2, Halit Ziya Uşaklıgil, hazırlayan: Abdullah Uçman, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 376 sayfa.

MİT VE ANLAM - CLAUDE LÉVİ-STRAUSS

Genel okura seslenen bu kitapta, yirminci yüzyılın önde gelen düşünürlerinden Claude Lévi-Strauss, insan varoluşuna dair can alıcı sorular üzerine harcanmış bir ömrün kazanımlarını paylaşıyor. “Kaosun bir anlamı olabilir mi?”, “Modern bilim mitlerden neler öğrenebilir?”, “Yapısalcılık nedir?” gibi sorulara verdiği cevaplarda, Lévi-Strauss, açık ve kesin bir dille, insan zihninin potansiyelleri hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyen okurlara bir yol haritası sunuyor.

KÜNYE: Mit ve Anlam, Claude Lévi-Strauss, çeviren: Gökhan Yavuz Demir, Minotor Kitap, 2023, 104 sayfa.

CAM İNCİLER - EMERIC PRESSBURGER

Piyano akortçusu Karl Braun, 1965 Haziran’ında Londra’da kiraladığı odasına yerleşir. İlk bakışta okurun rahatlıkla duygudaşlık kurabileceği, savaş sırasında kaybettiği karısıyla çocuğunun yasını tutan, müzikten anlayan, ince ruhlu bir beyefendi gibi görünür. Siyasi görüşleri nedeniyle 1933’te Almanya’yı terk ettiğini söyleyerek komşularının saygısını kazanan bu Alman, aslında insanlığa karşı işlediği suçlardan yirmi yıldır aranan bir beyin cerrahı, Nazi savaş suçlusu Dr. Otto Reitmüller’den başkası değildir. Yakalanma korkusuyla yaşayan doktorun paranoyasıyla birlikte gerilimin dozu da giderek artar. Pressburger sarsıcı finale doğru ilerlerken ahlak, sorumluluk ve ilahi adalet kavramları üzerinde durur. Yazar, bu usta işi “kara” gerilim romanıyla, soykırım ve kötülüğün sıradanlığı üzerine yazılmış en etkileyici yapıtlardan birine imza atmıştır.

KÜNYE: Cam İnciler, Emeric Pressburger, çeviren: Filiz Çakır, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 240 sayfa.

GÖRÜNMEZ MÜREKKEP  – TONI MORRISON

Bu kitap, kaleme aldığı kurgularla dünya edebiyatında çığır açmış usta bir yazarın, Nobel ve Pulitzer Ödüllü Toni Morrison'un düşünsel arka planının zenginliğini ve entelektüel kapasitesini ortaya koyan etkileyici bir fikirler toplamı. Sevilen, En Mavi Göz, Cennet, Caz gibi külliyatının temel taşlarını kurgularken beslendiği kaynakları açıklığa kavuşturan bu metinler, Morrison'un ırksal ve toplumsal dinamikleri ele alış biçimini, şekillendiği toplumla kurduğu derin duygudaşlığı ve entelektüel hünerini de gözler önüne seriyor. Sanatçının toplumdaki rolünden basının işlevine, edebiyattaki tahayyül sorunundan dilin gücüne, Afro-Amerikalıların Amerikan kültüründeki varlığından ırk, cinsiyet ve küreselleşme meselelerine kadar geniş bir yelpazede seyreden, zarif üslûbuyla okuru şaşırtmaktan bir an bile geri durmayan, harekete geçmeye, hayal kurmaya ve umut etmeye davet eden bir çağrı...

KÜNYE: Görünmez Mürekkep: Yazmayı Okumak / Okumayı Yazmak, Toni Morrison, çeviren: M. Barış Gümüşbaş, Sel Yayıncılık, 2023, 408 sayfa.

MELANKOLİ I-II – JON FOSSE

Jon Fosse, bir ressamın dünyasına götürüyor bizleri bu defa. Ressamın melankolik ve kırılgan dünyasındaki özel ışığı ve güzelliği sergiliyor. Melankoli I-II, dünyanın ve yaşamın gerçekliğine bir meydan okuma ve aynı zamanda düşlere, yanılsamalara, hayallere karmaşık bir övgü.

KÜNYE: Melankoli I-II, Jon Fosse, çeviren: Banu Gürsaler Syvertsen, Monokl Kitap, 2023, 130 sayfa.

ESKİ VE YENİ FAŞİZM – YAŞAR AYAŞLI

Yaşar Ayaşlı kitabında, faşizmin yükselen bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor, dünya halklarına korkunç acılar ve felaketler yaşatmış bu belayı tanımanın güncel önemine vurgu yapıyor. Faşizmin doğuşunu, tarihsel ve sosyal bağlamını, hareket olarak oluşumunu, karakteristik özelliklerini, iktidara gelişini, türevlerini, mutasyonlarını, tanımlarını ve yeni biçimlerini materyalist tarih anlayışı ışığında irdelemeye çalışıyor. Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Asya’dan Japonya ve Orta Doğu’ya kadar uzanan tezahürlerini, olgular ile teorik ve siyasi arka planları arasında uyum sağlayarak gözler önüne seriyor. Eski ve yeni faşizmle ilgili kritik önem taşıyan sorulara yanıtlar üretiyor. Kitap, faşizme karşı mücadelenin tanığı ve sanığı olmuş eski bir politik militanın kaleminden bir faşizm tarihi, eski ve yeni biçimleriyle faşizmi anlama kılavuzu.

KÜNYE: Eski ve Yeni Faşizm, Yaşar Ayaşlı, Yordam Kitap, 2023, 288 sayfa.

RAKININ ÜLKESİNDE – FRANÇOIS GEORGEON

Kitap, İslâm’la yönetilen bir ülkede alkolün hiçbir şekilde yerinin olmayacağına ilişkin genel kanıyı çürütecek biçimde Osmanlı İmparatorluğu’nda alkolün izini sürüyor. François Georgeon, imparatorluğun farklı yerlerinde alkol üretimini, ulemanın alkole olan tepkisini, Müslümanlar ve gayrimüslimlere verilen farklı serbestileri ve getirilen farklı yasakları, “Müslümanlar arasındaki kural ihlali”nin tarihini mercek altına alıyor. Nicolas Elias ve Jean-François Pérouse tarafından kaleme alınan sonsözdeyse bu tarih günümüze kadar getirilerek, bugünün Türkiyesi’nde devletin alkole olan yaklaşımı gözler önüne seriliyor. Kitap, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’nin kültürel, siyasi, toplumsal ve dinî tarihine yeni bir perspektif katıyor. Osmanlı’da sultan, ulema ve halkın alkolle ilişkisi üzerine literatürdeki büyük bir eksikliği kapatacak kapsamlı bir çalışma.

KÜNYE: Rakının Ülkesinde: Osmanlı İmparatorluğu’ndan Erdoğan Türkiyesi’ne Şarap ve Alkol (14. – 21. Yüzyıllar), François Georgeon, çeviren: Renan Akman, İletişim Yayınları, 2023, 341 sayfa.

KAYIP GÜNLÜĞÜN İZİNDE – KAREN McCOMBIE

Hande, son zamanlarda hiç kimsenin dikkatini çekememekten şikâyetçidir. Evlerinin üzerinde âdeta kara bulutlar dolanıyordur. Anne ve babasının kendisini dinlememesinden, ablası Meloş'un yerli yersiz hırgüründen usanmıştır. Mutlu yuvalarının renkleri âdeta solup gitmiş, evlerindeki hayat siyah-beyaza dönmüştür. Tüm bunlar yetmezmiş gibi dost bildikleri bile sebepsizce ondan uzaklaşmıştır. Yine arkadaşlarının yanında kendini görünmez ve yalnız hissettiği bir gün, parkta dolaşırken kayıp bir günlük bulur. Süslü yazılar ve polaroid fotoğraflarla daha çok bir anı defterini andıran günlüğü okudukça, karmaşık bir yapbozla baş başa kalır. Çok geçmeden, hiç tanımadığı biri için üzüldüğünü fark eden Hande, günlüğü bir an önce sahibine geri vermek için planlar yapmaya başlar. Genç kızın hayatı, belki de günlüğün sahibi ile tanışınca yeniden eski renklerine kavuşacaktır, kim bilir? Günlük tutma alışkanlığını içinde bulunduğumuz dijital çağın dinamiklerini hesaba katarak romanının kurgusuna katan Karen McCombie, gençler için nostaljik sayılabilecek bir edebî tür hakkında farkındalık yaratıyor.

KÜNYE: Kayıp Günlüğün İzinde, Karen McCombie, resimleyen: Katie Kear, çeviren: Gözde Koca, Tudem Yayınları, 2023, 64 sayfa.

BAY OSKAR TATİLDE – JIM FIELD

Bay Oskar ile güneşli bir tatile çıkmaya ne dersiniz? Bay Oskar tatilde arkadaşlarıyla buluşacak; sıcak sahilleri, karlı dağları ve yemyeşil kamp yerlerini ziyaret edecek. Üstelik yolculuğu boyunca pek çok İngilizce sözcük öğrenecek. Keşfedilecek öyle çok şey var ki! Ödüllü çizer Jim Field’in kaleminden Bay Oskar Tatilde kitabı, ilgi çekici detaylarla bezeli sahneler eşliğinde okurlarını hem eğlenceli hem de eğitici bir yolculuğa çıkarıyor.  Sözcüklerin İngilizce-Türkçe karşılıklarının da yer aldığı bu kitap yeni sözcükler öğrenmeyi okurları için keyifli hale getiriyor.

KÜNYE: Bay Oskar Tatilde, yazan ve resimleyen: Jim Field, Redhouse Kidz Yayınları, 2023, 32 sayfa.

DAHA FAZLA