Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın öne çıkan kitapları arasından sizlere özel bir derleme yaptık. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

Hazırlayan: Deniz Burak Bayrak

YÜZLER VE SÖZLER – GÜLTEN DAYIOĞLU

Üç kuşak boyunca çocukların okuyup sevdiği Gülten Dayıoğlu bu kez eski bir telefon defterinin kılavuzluğunda “büyükler” için yazıyor. Tanıştığı, yollarının kesiştiği kişilerin portreleri, tanık olduğu, kimi zaman beslendiği olaylara ilişkin izlenimleri ve anıları yazarın iç dünyasına da benzersiz bir kapı aralıyor.

KÜNYE: Yüzler ve Sözler, Gülten Dayıoğlu, Yapı Kredi Yayınları, 2023, 272 sayfa.

FOTOĞRAF ÜZERİNE – SUSAN SONTAG

Alanının kült kitaplarından biri kabul edilen ve yazarına dünya çapında büyük bir ün kazandıran Fotoğraf Üzerine’deki denemeler eski zamanlardan günümüze ünlü ve önemli fotoğrafçıların çalışmalarını ele alırken bir dizi estetik ve ahlaki soru da ortaya koyuyor.

KÜNYE: Fotoğraf Üzerine, Susan Sontag, çeviren: Osman Akınhay, Can Yayınları, 2023, 240 sayfa.

EVE DOĞRU BİR BAKIŞ: ACI HARİTA SEÇKİSİ 1 – KOLEKTİF

Sokaklardan, caddelerden, meydanlardan, parklardan geçiyoruz. Vurulup düşenlerle, aramızdan ayrılanlarla, her ölümün erken olduğunu hatırlatan kayıplarımızla geçiyoruz üstelik. Bir mücadele biçimi olarak yaşamı tekrar tecrübe ediyoruz. Sadece oldukları için değil hem de, hep olsunlar diye. Eve Doğru Bir Bakış, Acı Harita öykü seçkisinin ilk kitabı. On üç yazar, on üç farklı yerden bambaşka hikâyeler anlatıyor bize. Bu seçki, isimleri ve yaptıklarıyla aramızda yaşayanlara bir saygı duruşu.

KÜNYE: Eve Doğru Bir Bakış: Acı Harita Seçkisi 1, Kolektif, hazırlayan: Ercan y Yılmaz, İthaki Yayınları, 2023, 152 sayfa.

HEKİMLİK SANATLARI – ERCAN KESAL

Ercan Kesal, çocukluğunda hekimlere özenmesiyle başlayıp tıp öğrenciliğine uzanan kendi hikâyesi üzerinden hekimliğin değişik çehrelerine bakıyor: Mecburi hizmet, taşra hekimliği, muayenehanecilik, uzmanlık, “hastanecilik”... Hekimliğin emek süreci, zorlukları, hazları, muammaları üzerine düşünüyor. Tabii, hekimlerin toplumsal ve siyasal sorumlulukları üzerine de... Hekimlik Sanatları; hekimliğin gerektirdiği beceriler yanında, onun sinemayla, sanatla ve edebiyatla kesişimlerine de eğiliyor... Ercan Kesal’ın kendi deneyiminden hareketle... Ve “Daha çok bilgi yerine biraz daha bilgelik”,  “Hastalık yoktur, hasta vardır” gibi öğütlerle.

KÜNYE: Hekimlik Sanatları, Ercan Kesal, İletişim Yayınları, 2023, 151 sayfa.

MEYHANE – EMILE ZOLA

Meyhane hiç tartışmasız Emile Zola’nın başyapıtlarından biri... Paris’in kenar mahallelerinin birinde çamaşırcı Gervaise’in hikâyesini anlatan roman yayımlandığı dönemde büyük fırtınalar koparır, edebiyat dünyasını âdeta ikiye böler. Kentin gözden ırak köşelerinde yaşayan işçilerin yoksullukla, alkolle, aylaklıkla çürüyen yaşamları, ahlakın yavaş yavaş yitirilişi, yaşadığı gibi sefilce ölen bütün bu insanlar öyle yalın ve ödünsüz bir gerçekçilikle anlatılıyordur ki pek çok kişi ortaya çıkan toplum tablosunu kabul etmek istemez. Roman mimlenir, Emile Zola çeşitli suçlamalara uğrar. Eleştirilere karşı yazdığı önsözde Zola, romanının halkın kokusunu taşıyan ilk roman olduğunu ve yalnızca gerçeği söylediğini belirtir. Eserinin kendisini savunacağına inandığını, bunun için zamana ve halkın iyi niyetine güvendiğini dile getirir. Bu düşüncesinde de yanılmaz: Roman çok kısa sürede onlarca baskı yapar, başka bir deyişle halk romanı sahiplenir. Meyhane yalnızca Zola’nın en çok okunan romanlarından biri olmakla kalmaz, Fransız romanının da köşetaşlarından biri olur.

KÜNYE: Meyhane, Emile Zola, çeviren: Hamdi Varoğlu, Yordam Kitap, 2023, 480 sayfa.

BAREM KANUNU – MELİH CEVDET ANDAY

Melih Cevdet Anday’ın Şevket Rado’ya yazdığı bir mektuptaki satırların izi sürülerek ortaya çıkarılan Barem Kanunu, 77 yıl sonra ilk kez kitaplaşıyor!  1946’da, henüz otuzlu yaşlarının başındayken giriştiği bu ilk tefrika roman denemesinde Anday’ın, atmosfer yaratma, karakter inşası ve kurmaca yeteneğinde daha başından ne denli usta olduğu görülüyor.  Barem Kanunu, Melih Cevdet Anday’ın edebî biyografisini sıfırlayarak yeni bir tarih başlatacak…

KÜNYE: Barem Kanunu, Melih Cevdet Anday, Everest Yayınları, 2023, 64 sayfa.

O GECE GÖRDÜM ONU  - DRAGO JANČAR

Drago Jančar’ın başyapıtı olarak gösterilen O Gece Gördüm Onu, II. Dünya Savaşı sırasında geçen bir aşk hikâyesi. Jančar bu romanında savaşın Balkan coğrafyasındaki izlerine odaklanıyor. Burjuva bir kadın olan Veronika etrafında gelişen olaylar beş farklı kişinin ağzından anlatılıyor. Aşk, sadakat, dostluk, korku, acı ve ihanet tarihin en karanlık günlerinde kırmızı gözlü canavarlar gibi gölgede bekliyor. Bu romanıyla Fransa tarafından verilen En İyi Yabancı Kitap Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü (Prix Européen de Littérature) de alan Drago Jančar, çağımızın en iyi yazarları arasında gösteriliyor.

KÜNYE: O Gece Gördüm Onu, Drago Jančar, çeviren: Neşe Ay Başman, Dedalus Kitap, 2023, 220 sayfa.

SEKİZ DAĞ – PAOLO COGNETTI

Pietro, Milano’da ailesiyle yaşayan yalnız bir çocuktur. Annesi banliyöde bir sağlık merkezinde çalışmakta, melankolik bir adam olan babası ise bir fabrikada kimyagerlik yapmaktadır. Yıllar geçtikçe birbirinden uzaklaşan çiftin en önemli tutkusu ise İtalya’nın dağlarıdır. Ailelerinin temeli bir dağda atılmış, trajedide bile onları dağlar bir arada tutmuştur. Yaz tatilleri için Pembe Dağ’ın eteklerindeki Grana köyünü keşfettiklerindeyse, oğulları Pietro için doğru yeri bulduklarını düşünürler. Burada Pietro’yu kendi yaşlarında Bruno beklemektedir. Dağ çayırlarını keşfe çıktıkları, yazlar boyunca iki çocuk gitgide büyürken, tüm farklılıklarına rağmen dost olmanın anlamını da öğrenirler.  Çocukluk, yetişkinlik, dostluk, insanın dünyadaki yerini bulması, baba-oğul ilişkileri gibi evrensel temaları lirik bir dille işleyen roman, sakin ama derin anlatıları sevenler için müthiş bir okuma deneyimi sunuyor.

KÜNYE: Sekiz Dağ, Paolo Cognetti, çeviren: Yelda Gürlek, Kafka Kitap, 2023, 256 sayfa.

ÇOK UZUN SÜREN UYKU – POLLY NOAKES

Tilki, Çizgili Sincap, Yer Sincabı ve Ayı öyle iyi arkadaşlardı ki ormanda bir ev inşa edip birlikte yaşamaya karar verdiler. Ama kış gelince Çizgili Sincap, Yer Sincabı ve Ayı derin bir uykuya daldı. Tilki ne kadar uğraşsa da bir türlü uyandıramadı onları. Tilki çok yalnız kaldı, üstelik üç arkadaşına paketler gelmeye başlayınca kafası iyice karıştı. Acaba paketlerin içinde ne vardı? Peki, arkadaşları ne zaman uyanacaktı?

KÜNYE: Çok Uzun Süren Uyku, Polly Noakes, çeviren: Ali Berktay, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2023, 32 sayfa.

CADICA İŞLER – MARIASOLE BRUSA & MARTA SEVILLA

Cadıca işler neler olabilir sence? Bu ödüllü kitapta, cadılık yapmaya dair başarısız girişimleri olan bir cadı ve oyuncak bebeklerin saçlarını taramayı seven bir çocuk hakkında komik bir macera seni bekliyor! 2019 Anlatım Eşitliği Ödülü sahibi Cadıca İşler’de klişeler ve ön yargılara dair eğlenceli bir öykü seni bekliyor!

KÜNYE: Cadıca İşler, Mariasole Brusa, Marta Sevilla, Doğan Çocuk, 2023, 36 sayfa.

DAHA FAZLA