Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Bu hafta da vitrinimizi farklı türlerden kitaplarla donattık. Beğeneceğinizi umarak iyi okumalar diliyor ve "Gerçekler devrimcidir!" diyoruz.

DÜNYANIN ÇİVİSİ - M. ÖZGÜR MUTLU

Pas tutmuş bir çocuk parkı, yarım kalmış bir duvar yazısı ardında nasıl bir gerçeklik saklar? Bir uzvun hikâyesi, Türkiye toplumsal tarihine ışık tutabilir mi? Bir sırrı taşımanın omuzlara bindirdiği yük, bir kaplumbağanın çatlak kabuğundan nasıl sızar? 
 
Dünyanın Çivisi, okuru gerçekle hayalgücünün karışıp birbiriyle bütünleştiği büyülü bir yolculuğa davet ederken hayali bariyerlerle beton duvarların, iradenin kısıtlarıyla somut engellerin, hayali kahramanlarla sıradan insanların, dünyanın mührüyle şehrin çöpünün iç içe geçtiği bir evren kuruyor.  

M. Özgür Mutlu üçüncü öykü kitabında bir yandan ‘50 öykücülerinin izini sürüp gerçek ile fantasma arasındaki açı farkını kapatırken, diğer yandan toplumcu gerçekçi öykücülüğün çağdaş örneklerini sunuyor. 

Elindeki çekici sımsıkı tutan okurlara: Dünyanın Çivisi. 

Dünyanın Çivisi, M. Özgür Mutlu, Sel Yayınları, 2018.

ŞİİR NEFRETİ - BEN LERNER

“Çoğu kişi, şiirin ne olduğuna dair fikir birliğine varamazken şiirden nefret ettikleri hususunda hemfikirdir. Ben, keza, hoşlanmam ondan, yine de hayatımı büyük ölçüde onun etrafında kurdum ve bunda bir çelişki görmüyorum çünkü şiir ve şiir nefreti benim için -belki sizin için de- birbirinden ayrılamaz.”

Şiir Nefreti, Amerikan edebiyatının son dönemdeki en parlak yazarlarından biri olan, Atocha’dan Ayrılış, 22:04 gibi romanlarıyla tüm dünyada büyük yankı uyandıran Ben Lerner’dan nefis bir deneme.

Roman ve denemelerinin yanı sıra şiir de yazan Lerner, bu yaratıcı ve oyuncu metinde, şiir nefretini, şiir sanatının savunusu için başlangıç noktası olarak ele alıyor. Şiir nefretini Platon’dan başlatarak, Keats, Dickinson, McGonagall ve Whitman gibi türün en iyi ve en kötü örneklerini kaleme almış şairlerin metinlerini yakın okumayla ele alıyor. En harika ve en korkunç şiirlerin tümünün kalbinde yer alan görkemli kaybedişin altını çiziyor: Bir bireyin deneyimini, ebedi bir toplumsal varoluşa dahil etme dürtüsü.

Şiir Nefreti, Ben Lerner, Çev: Hakan Toker, Everest Yayınları, 2018.

KÖTÜ NİYET ÖYKÜLERİ - JAVIER MARIAS

“Herkesin kendi hayatı vardır, bir tanecik hayatı, kimse onun arzularına göre gerçekleştiğini görmekten vazgeçmeye razı olmaz, arzuları olmayanlar dışında, ki onlar aslında çoğunlukta. İnsanlar istediklerini söylerler, özveriden, vazgeçmekten, cömertlikten dem vururlar, hepsi yalandır, normali insanın doğal olarak başına geleni, giderek olup biteni, eline geçeni ya da kendisine verileni istediğine inanmasıdır, onlar öncesinde gerçek arzular olmamış da olsa.”

Kiralık katiller, hayaletler, akademisyenler, belalı çiftler, öldükten sonra geçmişin muhasebesini yapan ruhlar, porno oyuncuları, gizemli doktorlar, Elvis... 

El País gazetesi okurlarınca 2012’nin en iyi öykü kitabı seçilen Kötü Niyet Öyküleri, İspanya’nın önde gelen edebî kişiliklerinden Javier Marías’ın en kapsamlı öykü külliyatı.

Kötü Niyet Öyküleri, Javier Marias, Çev: Neyyire Gül Işık, Can Yayınları, 2018.

NEWTON - ISAAC NEWTON'UN BİYOGRAFİSİ - RICHARD S. WESTFALL

Dünyanın en önde gelen Newton uzmanı tarafından kaleme alınan bu biyografi Newton’ın hem bilimsel çalışmalarını hem de özel hayatını kapsamlı bir biçimde ele almaktadır. Yazarın yirmi yıllık çalışmasının ürünü olan Newton biyografisine, Newton üzerine yazılan hemen her kitapta referans verilir.

Biyografi Newton’ın Cambridge öğrenciliğiyle başlar ve daha sonra öğretim üyesi oluşundan Principia Mathematica’nın yazılışına, Kraliyet Derneğindeki iktidar mücadelelerinden Darphane müdürlüğüne kadar Newton’ın yaşamının her kesitini ayrıntılarıyla gözler önüne serer. Gerek yaşadığı çağa gerekse kendisinden sonraki 300 yıla, hatta günümüzdeki bilimsel gelişmelere damgasını vuran Newton gibi bir dâhinin hayatını anlatan bu kitap şüphesiz büyük bir boşluğu doldurmaktadır.

Newton - Isaac Newton'un Biyografisi, Richard S. Westfall, Çev: Orhan Düz, Alfa Yayınları, 2018.

ADANMIŞLIK - PATTI SMITH

İnsan neden yazma mecburiyeti duyar? Başkalarının isteklerine rağmen neden kendini ayrı tutar, üzerine bir koza örer, yalnızlığa dalar? Virginia Woolf ’un odası vardı. Proust’un kapalı pencereleri. Marguerite Duras’ın sessiz evi. Dylan Thomas’ın mütevazı kulübesi. Hepsi de kelimelerle dolacak bir boşluk peşinde. Bakir topraklara nüfuz edecek, sahipsiz şifreleri kıracak, sonsuz olanı ifade edecek kelimelerle.

Adanmışlık’ta çağımızın en ilham verici sanatçılarından biri sakınmadan defterlerini açıyor, kendi yaratım sürecinin yanı sıra neden yazdığımızı da gözler önüne seriyor

Adanmışlık, Patti Smith, Çev: Seda Ersavcı, Domingo Yayınevi, 2018.

GÜNIŞIĞI DOKUYUCUSU - VASSILIKI NEVROKOPLI

Günışığı Dokuyucusu yeryüzünün her yerini karış karış bilir ve Güneş Postacıları’nı ihtiyacı olan her canlıya günışığı götürmekle görevlendirir. 
Günışığı umuttur, iyiliktir, cesarettir, yaratıcılıktır,sağlıktır... 
Her bin yılda bir Günışığı Dokuyucusu görevini devredeceği genç bir Güneş Postacısı seçer. Bütün Güneş Postacıları o gün günışığını kime götüreceklerine kendileri karar vereceklerdir. Kararlarına göre aralarından biri Günışığı Dokuyucusu seçilecektir.
Acaba yeni Günışığı Dokuyucusu kim olacak?

Günışığı Dokuyucusu, Vassili Nevrokopli, Çev: Fulya Koçak, YKY, 2018.

DAHA FAZLA