World Wide Web 25 yaşında!
İngiliz bilim insanı Tim Berners-Lee'nin, internet bağlantısını kullanarak veri depolama ve paylaşmayı mümkün kılan World Wide Web (www) adresleme sistemini keşfetmesinin üzerinden 25 yıl geçti. 23 Ağustos 1991'de açılan ilk web sitesi nedeniyle bugün Dünya İnternet Günü olarak kutlanıyor.
İngiliz bilim insanı Tim Berners-Lee'nin, internet bağlantısını kullanarak veri depolama ve paylaşmayı mümkün kılan World Wide Web (www) adresleme sistemini keşfetmesinin üzerinden 25 yıl geçti.
Tim Berners-Lee İsviçre’de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) bünysinde çalışırken, parçacık fiziği alanında çalışan bilim insanlarının elde ettikleri bilgileri dijital ortamda tutup adresleyerek birbiriyle daha hızlı paylaşmasını ve bilgilere adres kılavuz kelime yazarak ulaşılmasını sağlamak üzere kurum bünyesinde bir ağ projesi geliştirdi.
Tim Berners-Lee'nin Zengin Metin İşaret Dili (Hyper Text Markup Language / HTML) olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirmesiyle oluşturulan World Wide Web, CERN'de bulunan fizikçilerin, araştırma sonuçlarını kolaylıkla paylaşabilmesi için kullanılmaya 13 Mart 1989'da başlandı. İlk web sitesi ise, CERN'in ihtiyaçları doğrultusunda 1991 yılında yayına girdi. Daha sonra kamuya açılan ve böylece dünyanın dört bir yanında kullanılan World Wide Web sayesinde internet üzerinden dosya ve döküman paylaşımı ve veri transferi yapılabiliyor.
Tim Berners-Lee'nin World Wide Web için kullandığı bilgisayar
60'lı yıllarda geliştirilen internet iki nokta arasında veri paylaşılmasını mümkün kılan bağlantı ağı anlamına gelirken World Wide Web, internet bağlantısı kullanılarak paylaşılan internet sitelerinin, dosyaların, dökümanların yer aldığı, dünyayı kapsayan platformu ifade ediyor. World Wide Web sayesinde internet bağlantısı günümüzdeki gibi etkin bir şekilde kullanılabiliyor.
Tim Berners-Lee, World Wide Web'i hizmete açmadan birkaç hafta önce açtığı ve halen erişimie açık olan ilk web sayfasına sadece CERN içerisinden erişilebiliyordu ve World Wide Web'in ne olduğunu açıklıyordu.