Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor

Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor

Yapı Kredi Yayınları'ndan okuduğumuz “Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor”, Sara Şahinkanat’ın kaleminden kendi oğluna ithaf edilmiş bir çocuk kitabı. Yavru Ahtapot Nino, her sabah okula giderken bir karmaşanın içinde buluyor kendini. Bu hem fiziksel bir karmaşa ona göre hem de duygusal bir karmaşa. Duygusal karmaşasının sebebi, onu zorlayan sekiz kolu. Neden bu kadar fazla kolu var ki?

Evrim Sayın

“Zor, güç, yapamazsın, bu yaşta bu nasıl yapılır, asla olmaz, mümkün değil…” gibi ifadelerin muhattabı olan çocuklardık hepimiz. Karşılaştığımız güçlüklerle baş etmeye çalışırken ya hor görüldük ya küçük düşürüldük ya da zaten biz güçsüzdük ve asla yapamazdık ve bir yetişkin müdahale etmek için hazır ve nazır yanı başımızda beklerdi her zaman.

Karşılaştığımız güçlüklerden en büyüğü “kendimiz” olduk sıklıkla. Çocukluk çağından itibaren fiziksel özelliklerimizle, duygu durumumuzla, çevremizle, sosyal yaşantımızla birlikte bir ömür birlikteyiz kendimizle ve aynaya bakmayı tercih etmesek de yalnız kalmaktan yana olsak da zihnimizdeki “ben”i ölene dek susturmak mümkün değil. Başkalarının bu evrendeki yeriyle kendi yerimizi kıyaslamadan kendimize şefkat gösterebilmek bir ömrü yaşanabilir kılmanın en büyük inceliklerinden şüphesiz. Bu özşefkat duygusunun geliştiği ilk dönemin çocukluk çağı olduğu göz önünde bulundurulduğunda kabul mekanizmasının ne denli önemli olduğu aşikar olacaktır. 

Yapı Kredi Yayınlarından okuduğumuz “Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor”, Sara Şahinkanat’ın kaleminden kendi oğluna ithaf edilmiş bir çocuk kitabı. Yavru Ahtapot Nino, her sabah okula giderken bir karmaşanın içinde buluyor kendini. Bu hem fiziksel bir karmaşa ona göre hem de duygusal bir karmaşa. Duygusal karmaşasının sebebi, onu zorlayan sekiz kolu. Neden bu kadar fazla kolu var ki? O sekiz kollu kazakları giyerken her sabah bunu düşünüyor Nino. Annesi onu rahatlatmaya çalışsa da Nino bu durumdan hiç hoşlanmaz. Bir okul sabahı okul yolundaki trafiğin nedenini öğrenmeye çalışırken kendini bir yılan balığının evinde bulur. Yılan balığı, yüzlerce yumurtasıyla birlikte evine sığınmış; evinin çökme riskine karşı çaresizce öylece beklemektedir. O sırada Nino, sekiz kolunun her birine yılan balığının yumurtalarını alır ve anne balıkla yavrularını kurtarır. Nino artık bir kahramandır.

Hoşlanmadığı sekiz kolu sayesinde hayat kurtarmıştır. Başkalarının hayatına böyle bir dokunuşla temas etmesi, Nino’yu düşündürür ve özşefkat duygusunu tetikler.

Yavru Ahtapot Nino’nun kendini kabul sürecine şahit olup ondan ilham alacağımız bu kitapta Şahinkanat, çocuklara ve kıyıda köşede kalmış tüm çocukluklara sesleniyor: Kendinize şefkat gösterin ve başkalarıyla ilişkilendiğinizde yarattığınız gücün farkına varın.

Künye: Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor, Sara Şahinkanat, Yapı Kredi Yayınları, 2008, 36 Sayfa.

DAHA FAZLA