YÖK, 8 akademisyeni ‘sürgün’ edecek
‘Akademik Hareketlilik Programı’ adı altında yapılan ‘sürgün’le ODTÜ’den 8 akademisyen farklı illerde görevlendirilecek.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen günlerde ‘Akademik Hareketlilik Programı’ adı altında ‘sürgün projesi’ olarak görülen bir uygulama duyurmuştu. Projenin uygulanacağı ilk üniversitelerden biri de ODTÜ oldu. YÖK, sekiz öğretim üyesinin Ağrı, Tunceli, Burdur gibi illere gönderileceğini üniversiteye bildirdi.
YÖK’ün 18 Kasım’daki duyurusunda, 2006’dan sonra kurulmuş üniversitelerin farklı uzmanlık alanlarında öğretim üyesi ihtiyacı bildirdiğini ve bu ihtiyacın araştırma üniversiteleri başta olmak üzere köklü üniversitelerden karşılanacağı belirtilmişti.
Duyuruya göre, öğretim üyeleri belli bir süreliğine farklı üniversitelerde bulunacak. Uygulama, 2022-2023’ün bahar döneminde başlayacak. Uygulamanın kapsamı ilerleyen dönemlerde genişletilecek.
Diken’den Mehmet Baran Kılıç’ın haberine göre; görevlendirmelerse ‘gönüllülük esasına öncelik verilmek şartıyla, üniversite yönetim kurulu kararı ve rektörün onayıyla’ yapılacak. Duyuruda yer alan bu ibare, ‘muhalif akademisyenler sürgün mü edilmek isteniyor’ tartışması yaratmıştı. Diken’in yönetmelik duyurulduğundan bu yana görüştüğü çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen, bunun bir ‘sürgün projesi’ olduğunu ve muhalif isimlerin üniversitelerden uzaklaştırılacağını söyledi.
Diken’in ulaştığı, YÖK’ten ODTÜ’ye gönderilen bir yazıda, sekiz öğretim üyesinin farklı illerdeki üniversitelere gönderileceği belirtildi. ODTÜ’lü akademisyenlerin gönderileceği belirtilen üniversiteler şöyle:
-Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
-Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
-Gaziantep Üniversitesi
-Kırıkkale Üniversitesi
-Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
-Munzur Üniversitesi (Tunceli)
-Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
-Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Hangi bölüm ve anabilim dalından akademisyenin gönderileceği YÖK’ün ilettiği yazıda özel olarak belirtildi.
Yazıda, YÖK’ün 18 Kasım’da yayımladığı duyurudaki gibi gönüllülüğe öncelik verileceği belirtilirken, gönüllü çıkmadığı takdirde ne yapılacağı belirtilmedi.
‘İSTİFA ETMİŞ SAYILIR’
YÖK’ün gönderdiği yazıda, ‘2547 sayılı kanunun 41’inci maddesi’ dikkate alınıyor. Bu maddeye göre, görevlendirildikleri kendilerine tebliğ edilen akademisyenler, kanuni süresi içinde göreve başlamadıysa istifa etmiş sayılıyor. Bu şekilde istifa etmiş sayılanlar, bu hizmeti yerine getirmedikçe herhangi bir yükseköğretim kurumunda yeniden görevlendirilemeyip diğer kamu kuruluşlarında çalıştırılamıyor.
YÖK, aynı yazıyı Boğaziçi Üniversitesi’ne de göndermişti. Yazıya göre, iki öğretim üyesi Burdur’a, bir öğretim üyesi Bingöl’e gönderilecek.