Yurttaşlar, Ereğli sahilinin yapılaşmasına karşı: ‘Bu kentin sakini değil, sahibiyiz’

Yurttaşlar, Ereğli sahilinin yapılaşmasına karşı: ‘Bu kentin sakini değil, sahibiyiz’

Yurttaşların açtığı dava kapsamında amfi tiyatro çevresinde keşif yapıldı.

Karadeniz Ereğli sahilinin yapılaşmaya açılarak bölgeye cami inşa edilmesine karşı çıkan yurttaşların açtığı dava kapsamında, bilirkişi heyeti, sahilde bulunan amfi tiyatro çevresinde incelemelerde bulundu. İncelemeleri takip eden davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu, duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede “Mesele sahilin yapılaşmadan korunmasıdır, cami her yere yapılabilir ama sahil her yere yapılamaz” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın girişimiyle, Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki sahilde denizinin doldurularak bölgenin yapılaşmaya açılması ve cami inşa edilmesi projesi, yurttaşlar tarafından yargıya taşınmıştı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEME YAPTI

ereglionder.com’da yer alan habere göre, açılan dava kapsamında Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, 28 Kasım günü bölgeye gelerek dolgu yapılmak istenen alanda incelemelerde bulundu.

Davaya, bilirkişi heyetinin mahkemeye raporlarını sunduktan sonra devam edileceği bildirildi.

Davacıların avukatı ve ayrıca kendisi de davacı olan Avukat Yakup Okumuşoğlu, limanın yapısı itibarıyla birçok sıkıntıyı barındırdığını ve bölgede sürekli yaşanan fırtınalar nedeniyle can ve mal kayıplarının meydana geldiğini belgelerle ortaya koydu.

‘CAMİ HER YERE YAPILIR AMA SAHİL HER YERE YAPILAMAZ’

Keşfin ardından durum değerlendirmesi yapan Av. Okumuşoğlu durumu şöyle özetledi:

“Proje, 23 bin metrekarelik bir alanın dolgusunun yapılıp, dolgunun üzerine cami yapılması projesiydi. Bu projeye dava açmıştık vatandaşlarla beraber, açmış olduğumuz bu dava kapsamında keşif incelemesi yapıldı. Keşif incelemesinde buraya sahile yapılacak olan yapının mümkün olmadığını, hem mevzuat kapsamında hem de sosyal hayatın bir gereği olarak doğru bir proje olmadığını anlatmaya gayret ettik.

Buradaki mesele camiye karşı çıkmak meselesi değildi, her ne kadar bunun tersi gibi bir algı yaratılmaya çalışılsa da mesele burada sahilin yapılaşmadan korunmasıdır. Cami her yere yapılabilir ama sahil her yere yapılamaz. Bunu anlatmaya çalıştık. Umarım bilirkişiler de bizi anlayabilmişlerdir, raporlarını verdikleri zaman durumu biz de görmüş olacağız.”

‘BİZ BU KENTİN SAKİNİ DEĞİL, SAHİBİYİZ’

Öte yandan, bilirkişi heyetinin çalışmalarını takip eden davacılar ve yurttaşlar, sahilde her türlü yapılaşmaya karşı olduklarını ve ilçe halkına ait bu sosyal alanının yok edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Yurttaşlar, “Biz bu kentin sakini değil, sahibiyiz” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA