Yüz yüze eğitimde önlemler alınmıyor, bilanço süreklileşti

Yüz yüze eğitimde önlemler alınmıyor, bilanço süreklileşti

7. haftaya girilirken, yüz yüze eğitimde alınmayan salgın önlemleri nedeniyle çok sayıda sınıf kapatıldı.

İleri Haber

Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, geçen hafta 32 ilde 798 sınıfın Covid-19 nedeniyle kapatıldığı belirtilirken; 2 bin 493 öğrenci, 580 öğretmen ve 24 personelin temaslı/pozitif tespit edildiği kaydedildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıl ara verilen yüz yüze eğitime, 6 Eylül’de yeniden başlandı. Bugün 7. haftaya girilirken, yüz yüze eğitimde alınmayan salgın önlemleri nedeniyle çok sayıda sınıf kapatıldı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından yapılan açıklamaya göre, 11-15 Ekim arasında 32 ilde 798 sınıfın Covid-19 nedeniyle kapatıldığı belirtilirken; 2 bin 493 öğrenci, 580 öğretmen ve 24 personelin temaslı/pozitif tespit edildiği kaydedildi.

‘KAPANAN SINIF SAYILARINDA AZALMA YOK’

Açıklamada ayrıca son 5 haftada, kapanan sınıf sayısı da paylaşıldı. Tablo, şu ifadelere değerlendirildi:

Tablomuz dikkatle incelendiğinde kapanan sınıf sayısında gözle görülür bir düşüş olmadığı, hatta süreklilik taşıyan bir durum yaşandığı hemen göze çarpmaktadır. Sadece bu haftayı kapsayan sayılara baktığımızda 32 ilden gelen sınırlı verilere göre, 798 sınıf kapanmıştır. Karantinanın 14 gün sürdüğü ve geçmiş haftalarda kapanan sınıf sayıları bu oranlarla birleştirildiğinde MEB’in hiçbir yeni tedbir geliştirmediği açıkça görülmektedir. Kapanan sınıf sayıları istikrarlı bir şekilde her hafta aynı düzeylerde devam etmektedir. Kaldı ki tüm illerin verileri paylaşıldığında sayıların bizim paylaştığımız sayıların çok çok üzerinde olduğu ortaya çıkacaktır.

‘ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER GECİKTİ’

Okullarda yaşanan vakalar ve kapanan sınıflarla ilgili bilgilerin paylaşılmaması için okul yöneticileri ve eğitim emekçilerinin sık sık sözlü olarak uyarıldığı belirtilen açıklamada, vakaların ve kapanan sınıf sayılarının bilgisini doğru paylaşmanın ve kamuoyunun bu bilgilere ulaşmasını engellemenin sorunları ortadan kaldırmadığı gibi tedbirlerin alınmasını da geciktirdiğinin altı çizildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) alması gereken ancak alınmayan önlemler ise şöyle sıralandı:

- 15 bin öğretmen ataması Şubat 2022’ye bırakılmıştır.

- Okullarda yeterli sayıda yardımcı hizmetli personel görevlendirilmemiştir.

- Sınıf mevcutları seyreltilmemiştir.

- 40 dakika olan ders süreleri 30 dakikaya düşürülmemiş, okul öncesi için 50 dakika düzenlemesi devam ettirilmiştir.

- Sınıfların pencere sistemleri ve okul havalandırma sistemleri üzerinde, düzenli temiz hava sağlayacak şekilde bir çalışma yürütülmemiştir.

- Tuvalet ve lavabo sayıları arttırılmamıştır. Temizlik malzemeleri yeterince sağlanmadığı gibi bu ortamların temizliği düzenli bir şekilde yürütülmemektedir.

‘KIŞ GELMEDEN HAREKETE GEÇİN’

MEB’in tüm dikkatini yüz yüze eğitimin sürekliliğini sağlayacak acil tedbirlerin hayata geçirilmesine vermesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Yaklaşan kış aylarının çok daha vahim tablolar ortaya çıkarmaması için üzerine düşen tüm sorumlulukları bir an önce yerine getirmelidir” denildi.

DAHA FAZLA