‘Yüz yüze, nitelikli, demokratik eğitim için mücadeleye’

‘Yüz yüze, nitelikli, demokratik eğitim için mücadeleye’

TOBB ETÜ öğrencileri, “uzaktan eğitim” kararına bir video ile tepki gösterdi.

İleri Haber

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının depremzedelere açılmasını gerekçe göstererek üniversiteleri uzaktan eğitime geçirme kararının üzerinden bir ay geçmesi sebebiyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) öğrencileri bir video yayınlayarak karara tepkilerini dile getirdi.

Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde on binlerce yurttaşın evsiz kalması sebebiyle, KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirilmesine karar verilmiş ve bu nedenle üniversitelerde uzaktan eğitime geçildiği açıklanmıştı.

KARARIN ÜSTÜNDEN BİR AY GEÇTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı uzaktan eğitim açıklamasının üstünden bir ay geçti. TOBB ETÜ öğrencileri, söz konusu karara tepki göstermek ve mağduriyetlerinin giderilmesini ifade etmek amacıyla bir video yayınladı.

Birçok öğrencinin söz aldığı videoda şu ifadelere yer verildi:

“TOBB ETÜ öğrencileri olarak, gerçekleşen depremlere ilişkin üzüntümüzü dile getiriyor; başta sıra arkadaşımız Beste Kavlak olmak üzere hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, Beste ve ailesini günlerce enkazın altında bırakarak ölümüne sebep olan şeyin kader değil, gerekli önlemleri almayıp yeterli müdahaleyi de gerçekleştiremeyen iktidar olduğunu söylemeyi kendimize borç biliyoruz. İlk gün okulumuzda deprem yardım masamızı kurduğumu gibi, ilerleyen günlerde de depremden kendisi veya ailesi etkilenen arkadaşlarımız ile dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz.

‘ARKADAŞLARIMIZI DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Ayrıca, yüz yüze eğitim hakkımızın elimizden alınmasıyla birlikte, bahar döneminin ilk ayını geride bıraktığımız ve vize sınavlarımızın arifesinde okulumuzun olağanüstü koşullardan dolayı eğitime 10 gün ara verdiği bir süreçte YÖK, TOBB ETÜ’nün 3 dönemlik müfredatına dikkat etmemekte, normalde Nisan ayında Bahar dönemimizin bitmesine rağmen uygulamalı dersleri yasaklamakta ve TOBB ETÜ’lüleri bir kez daha mağdur etmektedir. Bu konuya dair endişelerimizi de dile getirme ihtiyacı hissediyoruz.
Son olarak, yaşadığımız bu mağduriyetlerin akademinin özerklik yoksunluğundan kaynaklandığını biliyor ve bu bağlamda üniversitelerin özerk ve demokratik yapısını ihlal eden bütün yapıların kalkması gerektiğinin de altını çiziyoruz. Nitekim, yaşadığımız mağduriyetlerin giderilmesi için diğer üniversitelerdeki arkadaşlarımızı da yüz yüze ve nitelikli eğitim için dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz.

‘YÖK, FARKLI AMAÇLAR GÜTMEKTE’

Bugün, önce Cumhurbaşkanı ardından YÖK'ün ‘KYK yurtlarının depremzedelere açılması’ sebebiyle üniversiteleri uzaktan eğitime geçirme kararının üzerinden bir ay geçti. Ancak, sermaye sahiplerinin çıkarlarını gelecek nesillerin eğitiminin önüne koyan iktidar, gençlerin depremin yaralarını sarabileceği bir yer olan üniversite kampüslerini onlardan alıkoymaya devam ediyor. Hepimiz gördük ki, KYK yurtlarındaki öğrencilerini kendi yurtlarına alarak hibrit eğitimle devam etmek isteyen üniversitelere ise adeta ‘kararıma uyacaksınız’ diyen iktidar ve onun sözcüsü YÖK, 11 Şubat'ta açıkladığı kararla farklı amaçlar gütmekte. Eşitliğin minimumda buluşmak olmadığını da göz önünde bulundurursak, yaşanan bu gelişmelere karşı sessiz kalmak imkansız hale gelmiş bulunuyor. Dolayısıyla kampüslerimize bir an önce kavuşmak için taleplerimizi dile getirmekten, eğitim hakkımızı savunmaktan başka seçeneğimiz kalmamıştır.

Yüz yüze, nitelikli, demokratik eğitim için mücadeleye!”

DAHA FAZLA