'Zeytinime dokunma' diyenler Meclis önünde açıklama yaptı
Zeytinlik alanların madenciliğe açılmak istenmesine karşı Meclis Çankaya Kapısı'nda açıklama yapıldı.
İleri Haber
Zeytinlik alanların torba kanun teklifi ile ranta açılmak istenmesine karşı Meclis önünde basın açıklaması yapmak isteyen çiftçi ve çevreciler, polisler tarafından durduruldu. Milletvekillerinin müdahalesi ile geçişe izin verilmesinin ardından Meclis kapısında yapılan basın açıklamasında, rant politikasına dikkat çekildi ve "Zeytin yasası değiştirilmek isteniyor çünkü iktidar, sermaye ne isterse vermekten çekinmiyor" denildi.
AKP'nin "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ismi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu torna kanun teklifinde, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasına ilişkin düzenlemeler de yer almıştı.
DANIŞTAY DURDURDU, AKP TORBA YASAYA EKLEDİ
Daha önce yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanlar madenciliğe açılırken, Danıştay'a taşınan davada yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Ekolojik yıkıma neden olacak rant yönetmeliğinin Danıştay tarafından durdurulmasının ardından AKP tarafından torba kanuna eklenmesi, kamuoyunda tepkilere neden olurken; Muğla'daki rant projelerine karşı direnen çiftçiler ve çevre örgütleri, karara karşı Ankara'da basın açıklaması yapılacağını duyurmuştu.
POLİSTEN ENGELLEME GİRİŞİMİ
Bugün saat 10.00'da Meclis Çankaya Kapısı'nda yapılması planlanan açıklama öncesi Bilkent Kavşağı'nda Muğla'dan hareket eden otobüsler, polisler tarafından durduruldu.
MİLLETVEKİLLERİ MÜDAHALE ETTİ
Muğla Çevre Platformu'ndan Haluk Özsoy, İleri Haber'e yaptığı açıklamada polisler tarafından geçerli bir neden dile getirilmeden geçişlerinin engellendiğini belirtti. Meclis çevresinde açıklama yapılamayacağının polisler tarafından söylenmesine karşın Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin bölgeye gidişinin ardından geçişe izin verildi.
YAĞMUR ALTINDA BASIN AÇIKLAMASI
Arından Meclis Çankaya Kapısı'nda çiftçiler ve çevreciler tarafından açıklama yapıldı. Yağmur altında yapılan açıklamaya, milletvekilleri de eşlik etti.
'ZEYTİN YASASI DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR ÇÜNKÜ İKTİDAR, SERMAYE NE İSTERSE VERMEKTEN ÇEKİNMİYOR'
Basın açıklamasında şunlar kaydedildi:
"83 yıldır ölmez ağacı koruyan zeytin yasası, 10. kez değiştirilmek isteniyor. Çünkü sermaya böyle istiyor. Çünkü kapitalizm doymak bilmez kâr iştahıyla, maliyeti en düşük olanın doğa olduğuınu biliyor. Çünkü iktidar, sermaye ne isterse vermekten çekinmiyor. Kendilerinin bildiği gibi 9 kez denediler olmadı, bu sefer de olmayacak. Ölmez ağaç yaşamaya devam edecek. Yasa değişikliği ile maruz bırakılmak istediğimiz durum; toplumsal barışı bozan, kadim mirasımız geçimlik ve şifa kaynağımızı yok etmek isteyen, habitatı onarılmaz biçimde yıkıma uğratan vahşi bir madenciliğe yol vermektir.
Önce istihdam ve enerji masallarıyla uyutulacağız, uyandığımızda yoksullaştığımız bir hayatın içinde bulunacağız. Şanslıysak bulduğumuz işliklerde açlığa doğru sürüklenerek ölüme gideceğiz.
'MEVCUT YASA İLE MADENCİLİK FAALİYETİ YÜRÜTÜLEMEZ'
Yürürlükteki yasa ile zeytin ekonomik ve kültürel bir değer olarak güvence altına alınmış, serpilip gelişmesi ve yüksek verimlilikle ürün vermesi için tüm tehditlerden korunmaya çalışılmıştır. Zeytincilik yapılan alanların 3 kilometre çevresinde herhangi bir toz kaynağı olamaz, üretim yapılamaz. Yani 1939 yılından beri geçerli olan yasa ile bırakın zeytinliklerin sökülüp başka yerlere taşınmasını ve madenciliğe açılmasını, buralarda herhangi bir madencilik faaliyeti dahi yürütülemez.
'YASA ÖNERİSİNİN KABULÜ, GÖÇMEN HALİNE GETİRİLEN YURTTAŞLAR OLACAKTIR'
Yeni yasa önerisi değişikliğinin kabulü halinde zeytin ağacını taşıyarak habitatı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp, göçmen hale getirilen yurttaşlar olacaktır."