Bir işçi mektubu: Apetech Balata fabrika işçisi kanser olmak istemiyor!

İnsanca muamele görmek ve sağlıklı bir ortamda, iş güvenliğinin sağlandığı koşullarda çalışmak istiyoruz!

Ben Apetech Balata fabrikasında çalışan bir işçiyim. Şu ana kadar yaşadıklarımızı kısaca anlatmak için size bu kısa mektubu yazmak istedim. Çünkü sesimizin duyulması gerekiyor, yaşamak istiyoruz, hastalanmamak istiyoruz.

Başlıkta belirttiğim gibi çalışırken metal tozuna maruz kalıp sağlık sorunları yaşıyoruz. İşimiz rahat gibi görünse de yaşadığımız sağlık sorunları bizi halsiz bırakıyor, çalışma istediği kalmıyor. Ayrıca işyerinde en ufak bir rahatsızlanma ya da hastalanma olumsuz karşılanıyor ve resmen mobbing uygulanıyor. Özellikle eski işçilerden tazminatsız kurtulmak ve onları işten atmak için işçilerin açıklarını arıyorlar. Açıklarımızı bulup hatalı duruma düşmemiz için uğraşıyorlar. Mesaiye kalmadığımız zaman hemen “mesaiye kalmadın, şimdi de izin mi istiyorsun?” diyorlar, en ciddi durumlarda bile izin alamıyoruz. Yıllık izinler ise ayrı bir sorun, istediğimiz tarih değil, onların tarihi önemli. Beni istediğim tarihten tam bir ay önce izne çıkardılar.

Sadece bu mu? İki işçi kendi aralarında sohbet ettiğinde bile hemen müdahale edip bizi birbirimizden uzaklaştırıyorlar. Tamamen sudan gerekçelerle tutanak tutuyorlar. Bu saçma sapan tüm hareketleri vardiya amiri ve takım liderleri üzerinden yapıyorlar, üzerimizde baskı oluşturuyorlar.

Yemekler eskiden berbattı, şimdi tepkimiz sonucu idare eder hale geldi.

Peki, sağlığımız ve iş güvenliğimiz ne durumda? Bir kaza olduğu zaman iş kazası değil, normal bir olaymış gibi sisteme giriliyor. Önlem alınmadığı gibi sesimizi çıkardığımız zaman da bize insan gibi muamele etmiyorlar. Apetech işçisi insan olarak bile görülmüyor!

Daha önce sorunları kökten çözmek için Birleşik Metal İş ile örgütlenme çalışması yürüttük fakat içerideki sağlıksız çalışma koşullarından dolayı genç işçi arkadaşları işyerinde tutamadık. Dolayısıyla sendikal faaliyet ne yazık ki başarıya ulaşmıyor.  Gelen gidiyor, koşullar ağır geliyor.

Fabrikamız Dilovası İMES’te. Dilovası zaten zehir soluyor. “İşyeriniz ne durumda?” derseniz şunu söyleyebiliriz: İşyerimizde aslında havalandırma sistemi falan yok. Göstermelik bir havalandırma sistemi var. Denetlemeye gelen memurlara işçi arkadaşlar durumu söyleyince, “bizi aşıyor” demişler. Metal tozu soluyoruz, başka kim bilir neler giriyor ciğerlerimize bilmiyoruz. Peki kim denetleyecek, kim bir şey yapacak bu konuda?

İnsanca muamele görmek ve sağlıklı bir ortamda, iş güvenliğinin sağlandığı koşullarda çalışmak istiyoruz!