Doğu Karadeniz’de tren muamması sürüyor

Son bir aydır bölge illeri arasında tartışmalara neden olan ve illeri karşı karşıya getiren demir yolu projesi 2009 yılında hazırlanmış ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Trabzon’a müjde olarak verilmişti.

Fakat o günden bugüne kadar bu konu sadece söz verilmiş bir proje olarak kalmıştı. Çünkü projenin Trabzon’a ulaşması fikri birbiriyle rekabet halinde olan iki ili karşı karşıya getirdi. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı yaptığı açıklamada “Bir ilin mutluluğu başka bir ilin mutsuzluğu olamaz” diyerek bu projeye karşı Rize kamuoyunu Rize’ye sahip çıkmaya çağırdı.

Bu çağrı Ankara’da karşılık bulunca proje askıya alındı. Ta ki Rize AKP Milletvekili Muhammet Avcı tarafından “Erzurum – Rize 200 km’lik hızlı tren projesi onaylandı” diye açıklama yapılana kadar. Bu açıklama Trabzon’da şok etkisi yarattı. Trabzon yıllardır bu projeyi bekliyordu.

AKP Trabzon milletvekilleri olaya sessiz kalınca ilk tepki CHP Milletvekili Ahmet Kaya’dan geldi ve “Projenin güzergahı mı değişti?” diye sordu. Trabzon’un yıllardır beklediği yatırım iptal mi edilmişti?

Her iki ilin siyasileri ve STK’leri peş peşe yaptıkları açıklamalar ile karşı karşıya geldi. Zaten birbirleriyle rekabet halinde olan iki il bir kez daha gerilmiş oldu.

Yapılan ruhsatlandırma çalışmaları ile Karadeniz yaylaları ve Karadeniz’in periferinde kalan bölgenin yeraltı zenginliği olarak sunulan madenleri en yakın liman kentlerine ulaştırmayı hedefleyen AKP hükümeti bölgenin tüm doğal güzelliklerini ve yaşam alanlarını yok edecek projeleri hayata geçirmeye çalışırken iller arası kavgaların da önünü açmaktadır.

Bütün muradı doğayı talan edip ranta çevirmek isteyen AKP, insanları birbirleriyle kavgalı hale getirmekten bir beis duymamaktadır.

Bütün bunlar yaşanırken ve Trabzon, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum STK’leri birbirleriyle bir yarış haline girerek, yatırımın kendi illerine yapılması konusunda sadece ihalelerden en yüksek payı kapma derdi içinde olduklarını yaptıkları açıklamalar ile ortaya koymaktadırlar.

Asıl sorun çevrenin, yaşam alanlarımızın talanına karşı seslerin çok cılız çıkmasıdır. Bu proje bütün yönleriyle ele alınıp yaşam savunucuları tarafından daha yüksek sesle değerlendirilmelidir. AKP’nin doğa düşmanı politikalarının bir ayağı olan bu proje bölge halkına anlatılmalıdır.

Bu süreç devam ederken çeşitli açılışlar için Trabzon’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon’da programda flaş açıklamalar yaptı. Trabzon’da çeşitli programlara katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, il genelinde devam eden veya yapılması düşünülen yatırımlarla ilgili konuştu.

Demiryolu projesi için konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada "Bu işler istemekle olmaz, hesap kitabı var. Altını doldurmak gerekiyor. Fizibilite etüt çalışması devam ediyor. Daha önce açıklanmış hatlar var. Onlarla ilgili sıkıntı yok.

Daha önce açıklanan demiryolu hattında değişiklik söz konusu değildir. Ama bizim her noktayla ilgili çalışmalarımız var. Master plan çerçevesinde program dahilinde yapılan işler. Demiryolu yatırımları maliyetleri ve yatırım olan şey. Çok ağır yükü getiren yatırımlar. Zamanı geldiğinde hepsi yapılacaktır” diyerek hiçbir tarafı memnun etmedi.

Bölgede ki ağırlığını kaybetmek istemeyen AKP, bakan tarafından yapılan açıklama ile şimdilik tartışmaları, herkesi memnun edecek çalışmayı yapmaya çalışıyoruz diyerek geçiştirdi.

Bu konu daha önümüzde ki aylarda daha çok tartışılacağı belli. Şimdilik ortaya bir açıklama ile geçiştirildi.

Bir not ile bitirelim; on yıllardan beri iktidarlar oy deposu olarak gördükleri Doğu Karadeniz’e ya boş vaatlerle ya da yaşam alanlarımızı tahrip eden projelerle geldiler, bölge halklarına düşen de ya vaatlere aldanmak ya da tahribat projelerine direnmek oldu. Süreç devam ediyor. Ya vaatlere kanacağız ya da direnişlerimizi ortaklaştırarak büyüteceğiz.

Bölgenin başka gündemlerinde buluşmak üzere.