Bakanlıktan destek alamayan tiyatrolar Meclis gündeminde
TİP Milletvekili Barış Atay, bakanlıktan destek alamayan tiyatroları meclis gündemine taşıdı.
İleri Haber
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel tiyatrolara ayrılan ödenekler sırasında belirtilen "kriter"lere dair detayları öğrenmek üzere soru önergesi verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Atay tarafından verilen önergede, destek başvurusu "Türk örf ve adetlerine, geleneklerine aykırı oyunlar sergiliyorlar" gerekçesiyle reddedilen tiyatrolar hatırlatılarak Bakan Mehmet Nuri Ersoy'a "Reddedilen tiyatroların kaç oyununu izlediniz?" sorusu soruldu.
"2020-2021 sanat sezonunda toplam 328 özel tiyatro projesine 12.000.000 TL ödenek sağlanırken, 2021-2022 sanat sezonunda toplam 428 özel tiyatro projesine 13.500.000 TL ödenek ayrıldı. Başvurusu olumlu sonuçlanan tiyatroların sayısı %30 oranında artış gösterirken, toplam bütçede yalnızca %12 oranında artış oldu. Bu doğrultuda tiyatro başına düşen bütçede önemli oranda bir düşüş olduğu görülmektedir" vurgusunun yapıldığı önergenin devamında şu ifadeler yer aldı:
"Özel Tiyatrolara Yardım Değerlendirme Komisyonunda bulunan 2 üye, destek alamayan 8 tiyatronun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Türk örf ve adetlerine uygun olmadığı" gerekçesiyle destek talebini reddettiğini açıkladı. Reddedilen tiyatrolardan "Moda Sahnesi" kurulduğu günden bu yana 8 yıl içinde 21 oyun, 4 çocuk oyunu, 3 dans tiyatrosu üretmiş ve bu 28 gösteri ile yaklaşık 2000 kez seyirci karşısına çıkarmıştır."
TİP Milletvekili Atay'ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:
1- Her yıl dağıtılan devlet desteğine başvuran ancak destekten yararlanamayan 44 tiyatronun başvurusunun olumsuz sonuçlanmasının nedeni nedir?
2- Başvurusu olumlu sonuçlanan her bir tiyatroya ayrılan bütçe nedir, bütçe dağıtımı hangi kriterler doğrultusunda yapılmıştır?
3- Destek bütçeleri belirlenirken, 1,5 yılı aşkın süredir devam eden, halen içinde bulunduğumuz zorlu pandemi sürecinde yaşanan kayıplar, ülkemizdeki mevcut ekonomik koşullar ve bir tiyatro prodüksiyonunun hayata geçirilmesi için gereklilikler değerlendirmeye alınmış mıdır?
4- "Türk örf ve adetlerine, geleneklerine aykırı oyunlar sergiliyorlar" denilerek reddedilen tiyatroların kaç oyununu izlediniz?
5- Değerlendirme komisyonunda bakanlık yetkilileri dışında bulunanlar kimlerdir?
6- Değerlendirme komisyonundaki bakanlık harici üyeler nasıl ve hangi kriterlere göre seçilmiştir?