'Demokrasi nöbetçileri' seçim barajını aşamıyor
Yavaş yavaş açığa çıkıyor: Kimler akşamları Taksim’e Kısıklı’ya, Kızılay Meydanı’na gittiler? Zorla mı götürülüyorlar? Toplumun çoğunluğu mu? Solcular AKP’liler ile beraber meydanlara çıkmayarak halktan mı uzaklaşıyorlar?
Yavaş yavaş açığa çıkıyor: Kimler akşamları Taksim’e Kısıklı’ya, Kızılay Meydanı’na gittiler? Zorla mı götürülüyorlar? Toplumun çoğunluğu mu? Solcular AKP’liler ile beraber meydanlara çıkmayarak halktan mı uzaklaşıyorlar?
KONDA'DAN ÇARPICI 'DEMOKRASİ NÖBETİ' ANKETİ: AKP'YE OY VERİRİM DİYENLERİN ORANI YÜZDE 84,1
Memurlara gitme şartı konduğu biliniyor [1]. “Demokrasi nöbetçisi” olmayan memur, amiri tarafından sorguya çekiliyor. Belediye işçilerinin de benzer tehditler aldıkları söyleniyor.
'MEYDANLARI A HABER'CİLER DOLDURMUŞ!'
Bunların yanı sıra KONDA’nın yapmış olduğu anket bir başka gerçeği ortaya çıkarıyor. Ankette birçok soru var; ancak bir tanesi gerçekliği tüm çıplaklığıyla ortaya seriyor. Bu da son derece masum ve alakasız görülebilecek bir soru: “Haberleri seyretmek için hangi TV kanalını tercih ediyorsunuz?” Cevap, sayfalarca yoruma bedel. %28’i A Haber, %25’i ise ATV. Meydanları ATV’ciler ve A Haber’ciler doldurmuş.
Peki, bu oranlar, Türkiye genelini temsil ediyor mu? İstanbulluların sadece %3’u A Haber’den, %16’si ATV’den gündemi öğreniyor. Türkiye genelinde bu oranlar daha da düşük: %2 ve %15. Kısaca toplumun ezici çoğunluğu başka kanallardan veya televizyon dışı yollarla gündemi takip ediyorlar. Haber edinme kaynağı açısından nöbetçiler toplumdan hayli uzak.
Peki, KONDA’nın verdiği sayıları kullanarak Türkiye toplumunun ne kadarı nöbetçiydi, hesaplayalım. Tabii ki hesabımız tam anlamıyla doğru olmayacak; ancak olabilecek en yüksek oranı hesaplayabiliriz. A Haber izleyenlerin hepsinin meydanlara gittiklerini düşünürsek, toplumun %2’si, meydanların %28’ine tekabül ediyor diyebiliriz. Buradan yola çıkarak, Türkiye’de halkın en fazla yalnızca %7,14’ünün en az bir kez nöbete çıktığını buluyoruz. Üstelik bu sayı olabileceklerin en büyüğü ve gerçek, muhtemelen bunun yarısından bile az; çünkü A Haber izleyenlerin sadece yarısı en az bir gün meydanlara çıktılarsa, bu oran bir anda %3,57’ye düşüyor.
O halde, nöbetçiler hiçbir durumda Türkiye’deki seçim barajını bile aşamıyorlar.
YA DİĞER ANKETLER?
Yeri gelmişken MAK ve benzeri yandaş olarak biline anket şirketlerinin bulgularına da değinelim. MAK da 15 Temmuz sonrasında bir anket yapmıştı ve birçok haber sitesi bu anketin sonuçlarını yayımlamıştı[2][3]. Vardığımız sonucu baştan söyleyelim: Türkiye’de yandaşlar sayı saymayı bilmiyorlar. Oranların bir sayıya tekabül ettiğinin farkında değiller.
Açıklayalım: MAK’ın anketine göre toplumun %72’si meydanlara en az bir kez ve %20’si her gün gitmiş[4]. Sayılar, oran olarak karşılarına çıkınca tam anlamlandıramamış olmalılar. Biz onların yerine onların işini yapalım. Hatta iyi niyetli olduklarını düşünelim ve tüm toplumu değil de, sadece 15-65 yaş arası insanları kastettiklerini düşünelim.
Türkiye nüfusunun 53 milyon 359 bini 15-65 yaşları arasında. Sadece nüfusun bu kesitini bile alsak, 38 milyon 418 bin kişi Tayyip Erdoğan’ı dinlemiş ve “meydanları boş bırakmamış”. Dahası, 10 milyon 671 bin kişi düzenli olarak sokaklara çıkmış. Peki, bunun gerçekle herhangi bir bağı var mı? Her akşam meydanlarda 10 milyondan fazla kişi mi vardı? Eğer öyleyse Yenikapı mitingi hiçbir işe yaramadı. En sallama tahminle 5 milyon, biraz daha mantıklı olanıyla 1 milyona yakın kişinin toplandığı Yenikapı mitingi, demek ki, kitlenin en az ilgi gösterdiği olaydı. Acaba MAK, AKP’lilerin Tayyip Erdoğan’ı sevmediklerini mi ima ediyor?
-----------
NOTLAR
[2] http://tr.sputniknews.com/turkiye/20160802/1024187220/darbe-girisimi-anket-abd.html
[3] http://t24.com.tr/haber/makin-anketine-gore-halkin-yuzde-70i-darbenin-arkasinda-abd-var-diyor,353003