Grip ve COVID-19 arasındaki 5 istatistiksel fark
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs bulaşıcı özellikler bakımından çoğunlukla grip virüsüne benzetiliyor. Bakalım, rakamlar bu kıyaslamayı doğruluyor mu? Yayılma, bulaşma, ölümcüllük gibi kriterler bakımından, aradaki farkları derledik.
İleri Haber
Sağlık Bakanlığının 5 resmi vaka teşhis edildiğini duyurduğu koronavirüs tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Bilimsel adı COVID-19 olarak belirlenen hastalık, genelde grip (influenza) ile karşılaştırılıyor.
COVID-19’un başka bulaşıcı hastalıklarla kıyaslanması için henüz erken olduğu bir gerçek. Zira, hastalığın yayılma, bulaşma, tedavi süreçlerine ilişkin henüz yeterince veri toplanamadı. Ancak eldeki verilerle yapılan karşılaştırmalar da önmeli farkların olduğunua dikkat çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve Yale Üniversitesi’nden virolog Prof. Dr. Akiko Iwasaki’nin iki hastalıkla ilgili yaptıkları karşılaştırmaların öne çıkan noktalarını derledik:
1. Gripte kuluçka süresi 1-4 gün iken, COVID-19’da bu süre 4-14 gün olarak biliniyor.
2. Gripte yayılma hızı yüzde 10-20 dolayında seyrederken bu oran COVID-19’da yüzde 30-40 dolaylarında.
3. Grip virüsü, kişide belirti göstermeye başladıktan 1-2 gün sonra başkalarına bulaşmaya başlıyor ve bu süre 7 güne kadar uzayabilyor. COVID-19’da en erken bulaşmanın 8 gün olduğu biliniyor. Bu sürenin 37 güne kadar çıktığı görüdü.
4. Gripte hastanelik olma oranı yüzde 2’lerdeyken COVID-19’da bu oran yüzde 19’larda.
5. Gripte öldürme oranı yüzde 0.1’lerde seyrediyor. Bu oran, COVID-19 için halihazırda yüzde 3.9 olarak tespit edilmiş. Ancak koronavirüste henüz vaka tespiti aşağı seviyelerde olduğu için, ölüm istatistiğinin çok daha düşük düzeylere çekilmesi bekleniyor.