Terzi Fikri'nin hayatını kaybedişinin üzerinden 37 yıl geçti

Terzi Fikri'nin hayatını kaybedişinin üzerinden 37 yıl geçti

"Terzi Fikri" adıyla bilinen Fatsa'nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez'i saygıyla anıyoruz.

İleri Haber

Bugün, "Terzi Fikri" olarak bilinen Ordu'nun Fatsa ilçesinin devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez'in hayatını kaybedişinin 37. yıl dönümü.

Türkiye'nin ilk sosyalist belediyecilik deneyiminin mimarı olan Terzi Fikri, bundan tam 37 yıl önce, 4 Mayıs 1985 tarihinde, kaldığı cezaevinde hayata gözlerini yumdu.

Terzi Fikri, Fatsa’da 1979’un 14 Ekim günü yapılan belediye seçimlerini kazanmasının ardından 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği operasyonla 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınarak mahkemeye çıkarılmıştı.

Halkçı ve devrimci yönetim anlayışı ile tüm Türkiye'ye örnek olan Fikri Sönmez, bugün hâlâ mahkemede yaptığı savunmasında kullandığı "Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım” sözleriyle hatırlanıyor.

TERZİ FİKRİ KİMDİR?

Fatsa’da 1979 yılında yapılan belediye seçimlerini bağımsız aday olan devrimci Fikri Sönmez kazandı.

Terzi Fikri'nin seçimi kazanmasının ardından ilçede “Mahalle Komiteleri” kuruldu. Yedişer kişilik komiteler sorunları saptıyor, komite başkanı da belediye başkanına iletiyordu. Böylece kısa süre sonra sorun çözülüyordu. 

Bunun yanında ilçede işçilik gereken işlerde devrimci gençler öne düşüyor, halk da onlara katılıyor, müteahhit elinde aylarca sürecek hafriyatlar, bina yıkımları, yol yapımları çok kısa bir zamanda bitiriliyordu.

Başkan Fikri Sönmez de, bu “iş alaylarının” önünde yer alıyor, onlarla birlikte sabah saatlerinden gece karanlığına kadar çalışıyordu.

Bu durumdan rahatsız olan burjuva iktidarının hedef göstermesiyle 11 Temmuz 1980'de ilçeye "'nokta operasyonu'" diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlendi.

Aynı gün gözaltına alınan Terzi Fikri, 12 Eylül sonrası yoğun işkencelere maruz kaldığı cezaevinde 4 Mayıs 1985 günü yaşamını yitirdi.

Halkçı ve devrimci yönetim anlayışı ile tüm Türkiye'ye örnek olmuş Fikri Sönmez'i, bilinen adıyla "Terzi Fikri"yi saygıyla anıyoruz.