Türkiye, 'Organize Suçlar Endeksi'nde Avrupa lideri
Küresel Organize Suç Endeksi'nin 2023 yılı raporuna göre Türkiye, Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülke olarak kayıtlara geçti.
Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu yayımlandı. Endeks, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke içinde gelişen organize suç faaliyetlerini karşılaştırıyor. Araştırma için organize suça ilişkin yayınlar incelenerek veriler toplanıyor. Yerel uzmanlar ve gruplar bunların doğruluğunu kontrol ediyor. Sonra da endeks skoru ortaya çıkıyor. Bir en düşük, 10 ise en yüksek skor. Yüksek skorlar bu ülkede organize suç oranının yüksek olduğunu gösteriyor.
Türkiye, Küresel Organize Suç Endeksi'nde dünyada 12 sıradan 14. sıraya düşmesine rağmen skoru daha da kötüleşti. Türkiye, Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülke oldu. 2023 skoru biraz daha kötüleşen Türkiye, dünyada ise 14. sırada bulunuyor.
Euronews'un aktardığına göre Küresel Organize Suçlar Raporu, Türkiye’de çeşitli mafya gruplarının hükümet ve diğer siyasetçilerle yakın ilişki kurarak polis ve yargı karşısında koruma sağladıklarının aktarıldığını bildirdi. Türkiye'nin 2021 yılı 6,89 iken, 2023 skoru 7,03 oldu.
'EN KÖTÜ ALAN DEVLET BAĞLANTILI SUÇLAR'
Türkiye'nin genel organize suç skoru 7,03. Alt başlıklarda ise devlet bağlantılı suç aktörleri ve insan kaçakçılığı 9 puan ile Türkiye'nin en kötü olduğu alanlar olarak kayda geçti. Silah ticareti, eroin ticareti ve mafya vari suç gruplarında Türkiye'nin puanı 8,5 olurken, insan ticaretinde ise 8 puan olrak kayıtlara geçti.
Küresel Organize Suç Endeksi'nin zirvesinde ise 8,15 puan ile Myanmar yer alıyor. Ardından Kolombiya ve Meksika geliyor. İran, Türkiye ile aynı puan ile yine 14. sırada bulunuyor. Rusya ise 6,87 puan ile 19. sırada. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ise ilk sırada. Organize Suç Endeks skoru en yüksek olan AB ülkesi ise İtalya oldu.
TÜRKİYE'YE İLİŞKİN BULGULAR
Endeks dışında ülkeler, raporda, başlık başlık değerlendiriliyor. Öne çıkan bazı bulgular şöyle:
- Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki kavşakta yer alan coğrafi konumu ve uzun sınırları, ülkeyi insan ticareti ve insan kaçakçılığı için önemli bir transit ve hedef ülke haline getirmektedir.
- Özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam ederken, insan tacirleri bu toplulukların savunmasızlığından yararlanarak kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorlamaktadır.
- Genç kızların gayri resmi dini törenler yoluyla zorla evlendirilmesi, ekonomik bir başa çıkma mekanizması olarak giderek yayılmaktadır.
- Suç şebekelerine ek olarak, devlet içinde yerleşik aktörler de insan ticaretinde rol almakta ya da en azından kolaylaştırmaktadır.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI, UYUŞTURUCU TİCARETİ VE MAFYA İLİŞKİLERİ
Rapora göre Türkiye, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Avrupa'ya yönelik göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olmaya devam ediyor.
- Ayrıca Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen sayısında da bir artış söz konusu ve bu artış Türkiye'nin vize şartlarını hafifletmesi ve ülkeye giriş için iyi havalimanı bağlantıları sayesinde kolaylaşmaktadır.
- İnsan ticaretine benzer şekilde, insan kaçakçılığı da yolsuzluğa bulaşmış hükümet yetkilileri tarafından kolaylaştırılmaktadır. Haberler, devletle ile bağlantılı aktörlerin ve meşru işletmelerin bu pazara doğrudan dahil olduğunu iddia ediyor.
- Rapora göre akaryakıt kaçakçılığı, daha ucuz petrole olan talepten ve özellikle Suriye, Irak ve İran kaynaklı kaçak petrol satışından vergi geliri elde etme fırsatından yararlanan Türkiye'deki organize suç grupları için en kârlı gelir kaynaklarından birisi.
- Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle eroin ticareti için bir kaynak, transit ve hedef ülke konumunda.
- Türkiye tarihsel olarak uluslararası kokain kaçakçılığı rotasında yer almamasına rağmen, son birkaç yıl içinde ele geçirilen kokain miktarındaki artışın, Amerika ve Avrupa'daki yüksek sayıdaki ele geçirmeler nedeniyle nakliye rotalarındaki değişimin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla Türkiye, Güneydoğu ve Doğu Avrupa'yı hedef alan kokain kaçakçılığında daha önemli bir transit ülke haline gelmektedir
- Türkiye'de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmaktadır. Ülkede varlıklarını sürdüren bu grupların hükümetle ve diğer siyasetçilerle yakın ilişkiler geliştirdikleri ve bu sayede kolluk kuvvetleri ve yargı karşısında koruma sağladıkları bildirilmektedir.