Onur Emre Yağan
İttifaktan sonra: 'Türkiyelileşme'nin sonu mu geldi?
Kürt halkının haklı, meşru ve artık acil sayılması gereken taleplerinin Türkiye’nin diğer halkları ve işçi sınıfı içinde savunulmasının ve kabul edilebilir hale gelmesinin siyasal araçlarını, politik dilini ve ittifak kültürünü oluşturma sorumluluğu da hala omuzlarımızdadır…
Newroz’dan sonra: Kürt siyasetine dair güncel değiniler…
Kürt gençlerin çoğunluğu aktif olarak bir örgüte -sadece HDP veya diğer partilere değil sivil toplum örgütlerine de- üye olmuyor. Siyaset kurumuna güvenmiyor ve fakat politik gelişmeleri takip ederek kendi tutumlarını belirliyorlar.
"Anti-komünizm dini" ve yeni McCarthycilik…
Türkiye’de daha düne kadar, ABD’nin Irak işgalini demokrasi ve özgürlük demagojisiyle destekleyen, Suriye’de meşru hükümeti devirmek için cihada soyunup savaş çağrısı yapanlar, bu defa sanki koşulsuz barışı ve ülkelerin egemenlik haklarını savunuyormuş gibi görünüp NATO’nun uluslararası çıkarlarının ve ABD dış politikasının polisliğini yapmaya başladılar.
‘Özgürlük’le çökertilen ülke: Irak
Amerika, Körfez Savaşı sırasında yarım bıraktığı Irak’ın işgalini 2003 yılında tamamladı. Irak, deyim yerindeyse bir daha toparlanamayacak biçimde belinden kırıldı. ABD’li seçkinlerin çoğu, baba Bush’un ilan ettiği “Yeni Dünya Düzeni” paradigmasını, oğul Bush’un bir imparatorlukla taçlandırmasını istiyordu.
AKP’nin sonu ve kavganın ortası…
Yumuşak geçiş peşinde olan düzen içi muhalif öznelerin konumu ve çok esaslı saldırılar karşısında takındıkları tutum, Türkiye’de AKP’ye muhalefet etme ve AKP sonrası yeni dönem fikrini oluşturma görevinin sosyalist hareketimizin omuzlarında olduğunu da kanıtlamıştır.
IŞİD’in dirilişi: AKP işin neresinde, seçimlerle ne ilgisi var?
Bugün elimizde olan “Bölge ve IŞİD fotoğrafı” gerçekten ürkütücü, fakat konunun taşıdığı önemi ve Türkiye ile ilişkisini daha net kavrayabilmek için kanımca kimi noktaları biraz daha öne çıkarmak faydalı olabilir.