Kaya Özkaracalar
Kar ve Ayı: Bir ‘olağan şüpheliler’ filmi
Kar ve Ayı, Aslı’nın karlı yollarda arabasıyla yolculuğu ile açılışından itibaren Aslı’nın öyküsünün filmi olarak belirse de kanımca örtük merkezinde esasen tek boyutlu olmayan, karmaşık bir profil ile sunulan Samet’in yer aldığı bir anlatıya sahip.
Konuş Benimle
Konuş Benimle türün gereklerini makul bir yetkinlikte yerine getiren, bu arada beklenmedik sert şiddet sahneleri dahil seyretmesi zor bazı mizansenler perdeye getirmekten çekinmeyen bir korku filmi.
Drakula: Son Yolculuk
Dracula’yı anavatanı Transilvanya’dan İngiltere’ye taşıyan geminin seyir defterini içeren yaklaşık beş sayfasının serbest bir uyarlaması olarak ayrıksı bir Dracula filmi.
Barbie
Barbie’nin üreticileri kadınların toplumsal kimliği konusunda geleneksel değil değişen toplumsal duyarlılıklarla uyum içinde olmaya özen gösteren ve bunu kendilerinin marka değeri olarak kullanan bir profil suna gelmiş durumdalar.
Özcan Alper'in Karanlık Gece'si
Karanlık Gece, aslında salt içinde bulunduğumuz döneme özgü olmayan ama içinden geçmekte olduğumuz devrenin gittikçe dayanılmaz hal aldığı koşullarda daha da bilince çıkan, duyumsanan karanlık hakkında değerli bir film; özgünlüğü ise bu karanlığın yalnızca katiller yaratan değil, sessiz tanıklıklar üzerinden istemsiz suç ortakları yaratan bir karanlık da olduğuna işaret etmesi.
“İspanyol yönetmenlerin en İspanyolu” Carlos Saura (1932-2023)
Madrid’in dağlık bir yöresindeki evinde solunum yetmezliği sonucu yaşamını yitiren Saura ömrü yetseydi bugün Goya Onur Ödülü’nü alacaktı.
Emin Alper'in yeni ve en iyi filmi Kurak Günler
Genç bir savcının yeni atandığı kasabanın belediye başkanı ve onun yakın çevresiyle karşı karşıya gelmesini öyküleyen Kurak Günler, hem Emin Alper’in kanımca en iyi filmi, hem de yerli sinemada son yıllarda izlediğimiz en politik göndermeli filmlerden biri.
Kerr: Lynch filmlerini çağrıştırırken toplumsal ile bağını da kuran bir Pirselimoğlu filmi
Aynı zamanda yazar olan yönetmen-senarist Pirselimoğlu’nun, kendisinin aynı adlı bir romanından uyarladığı Kerr, David Lynch başyapıtlarından Kayıp Otoban (Lost Highway, 1997) başta olmak üzere pek çok Lynch filminde olduğu gibi muammaların finalde net biçimde çözüme kavuşmasını bekleyenleri tatmin etmeyecek bir film.
Sherwood: 1984-1985 Madenci Grevini arka plan olarak alan polisiye
Dizinin Madenci Grevine yaklaşımı da hem grevcilere hem de grev kırıcılara "söz hakkı" vererek tarafsız kalma pozisyonunda ve "olan oldu; artık küskünlükleri geride bırakmanın zamanı çoktan geldi" biçiminde özetlenebilir.